سرخس معمولی

سرخس معمولی مجعد ( گلوش ، دیشار )
نام علمی: Nephrolepis exaltata

خصوصیات: حداکثر 2-1 متر با گسترش بسیار زیاد – فروندها سبز روشن به صورت شانه ای مانند

نور: متوسط و غیر مستقیم. این گیاهان در مقابل نور شدید آفتاب تابستان مقاومت ندارند و شدت نور تا ۵۰ درصد باید کاهش یابد.از این رو،این گیاهان در کنار پنجره های رو به شمال در محلی که بنفشه آفریقایی و گل های سایه دوست دیگر به خوبی رشد میکنند نگهداری میشود.

دما: معتدل

آبیاری گیاه سرخس در تابستان باید هر روز و بسته به اندازه گلدان بوستون انجام بشه، تا حدی به گیاه آب بدین که آب اضافی از زهکش گلدان خارج بشه.

در روزهای سرد زمستانی آبیاری رو به ۲ بار در هفته کاهش بدین ، چرا که هوای سرد مانع تبخیر رطوبت خاک گلدان میشه و نیاز به آب برای این گیاه کمتر.

و به طور کلی برای آبیاری گلدان سرخس این نکته رو در نظر داشته باشین که به محض خشک شدن سطح خاک گلدان آبیاری باید انجام بشه.

برای حفظ رطوبت سرخس به ویژه در بهار و تابستان، باید گلدان رو در یک زیر گلدانی دوم قرار بدین، به این ترتیب که یک زیر گلدانی بزرگ تر از اندازه گلدان بوستون تهیه کرده و سطح آن رو با سنگ ریزه پر می کنیم و گلدان گیاه را، روی سنگ ریزه ها قرار میدیم، بعد از آبیاری گلدان آب اضافه ای که از گلدان خارج میشه در زیر گلدانی جمع شده و سنگ ریزه ها مانع برگشت آب به گلدان میشه و این آب اضافی با دمای اتاق تبخیر شده و رطوبت سرخس رو تامین میکنه.

یکی دیگه از مزیت های استفاده از این سنگ ریزه ها این هستش که مانع برگشت آب به گلدان میشه و از لجن زار کردن محیط گلدان جلوگیری میکنه.

نگهداری و تکثیر انواع سرخس

بهتر است آبیاری از زیر انجام گیرد یعنی گلدان را در بشقابی قرار داده و آب در بشقاب قرار داده شود که به تدریج جذب گیاه گردد.

غبار پاشی سرخس :  آب پاشی بیش از حد برگ ها باعث  زرد شدن و ریزش برگ ها می شود .

خاک مناسب سرخس : خاکبرگ یا خاک جنگلی با مواد آلی کافی

کوددهی: 1 گرم در لیتر هر هفته 1 بار از فروردین تا شهریور ماه

تکثیر سرخس : سرخس را می توان به دو رورش تکثیر کرد.
زمانی که گیاه ساقه های رونده ریشه زا تولید می کند در صورت تماس انتهای ساقه ها با خاک گیاهان کوچک بوجود می آیند که پس از ریشه دار شدن، با جدا کردن و پرورش آنها می توان گیاهان جدیدی تولید کرده این روش زمانی که گیاه در طول بهار و تابستان فعالی است عملی خواهد بود برای این روش گلدانهایی با قطر دهانه 9 سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر و قلمه یا کمپوست گلدانی مناسب خواهد بود. خاک را به اندازه کافی مرطوب کنید و دمای محیط را 18 تا 20 درجه سانتیگراد نگاهدارید.
روش دیگر تکثیر سرخس، استفاده از هاگهای بوحود آمده در سطح زیرین برگها است. هاگها را روی یک صفحه کاغذ سفید جمع آوری کنید و در سینی بذر حاوی کمپوست بذر و قلمه، به شکل پراکنده روی سطح خاک بکارید. گلدان یا سینی بذر را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و در دمای 21 درجه سانتیگراد نگاهدارید. زمانی که سرخسها جوان تقریبا 5/2 سانتیمتر شدند، آنهار ا بیرون آورده و هر یک را در گلدانی با قطر دهانه 6 سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی بکارید و زمانی که بزرگتر شدند. گلدانها را نیز بزرگتر کنید.
نکته : گیاه را همیشه دور از تابش مستقیم خورشید بگذارید. بهتر است آبیاری از زیر انجام گیرد یعنی گلدان را در بشقابی قرا داده و آب را داخل بشقاب پر کنید. ضمنا گاهی گیاه را با یک سمپاش کوچک خیس نمایید.

عوارض آفات و بیماری های سرخس و درمان: در صورت بروز کنه و یا شته با سم مالاتیون برطرف میگردد.

نکته: گیاه را همیشه دور از تابش مستقیم خورشید نگاه دارید. آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیده شدن ریشه های سرخس میگردد.

نکته :  هرگز روی برگها آبپاشی نکنید زیرا باعث خشک شدن و پژمردگی برگ ها میشود!!!!!

 

 

سرخس

 

معرفی انواع سرخس های موجود در بازار  : دو نوع سرخس مینیاتوری یا فوژر یا سرخس معمولی
معرفی کلی انواع سرخس
١- ostrich ferns
: این یکی از بلندترین و با شکوه ترین انواع سرخس در فضای باز است، با برگ‌های که اغلب به پنج متر طول می‌رسد. برگ در این سرخس در رفت وو برگشت به سمت بالا که شبیه به یک گلدان رشد می‌کنند هست. این سرخس خاک مرطوب و سایه نیاز دارد. آب آنها هر وقت سطح زمین خشک شد. و رطوبت بر روی برگ‌ها نیاز است.
Japanese painted ferns
: اگر شما در یک منطقه با زمستان‌های سخت زندگی می‌کنید، این سرخس در فضای باز گیاه مناسبی برای باغ شما خواهد بود.
و تا -۳۰F درجه را می تواند تحمل کند.
برگ‌های مخروطی در این سرخس مخلوط زیبا از بنفش و نقره‌ای هستند و رشد آنها تا ۱۸ اینچ طول دارد. و بینهایت برای ایران مناسب هست.
Australian tree fern
: همان‌طور که از نام آن پیداست، این گیاه است که در واقع یک درخت است که به طور معمول به حدود ۳۰ فوت ارتفاع رشد می‌کند، با برگ‌هایی هشت پا و تنه حدود شش اینچ در دور أست. که در سراسر جنگل‌های بارانی در نیوزیلند و استرالیا، به طوری که فقط آن را در آب و هوای با بارش سنگین و دمای گرم را کشت می‌توان کرد.
Asparagus fern
: اگر چه سه رقم از این سرخس وجود دارد، شایع‌ترین نوع خوب سرخس است، برگ سوزن مانند دارد که تحریک کننده پوست أست. آنها به خوبی درر نور روشن رشد می‌کنند و به دلیل رشد زیاد هرس مکرر نیاز دارند. ضمناً گروهی این نوع را جزء خانواده سرخس‌ها نمی‌دانند.
Bird nest ferns
: سرخس لانه پرنده مانند و ارائه یک تضاد بزرگ برای گیاهان گل‌دار یک باغ است. آنها در سایه کامل و می‌توانند در سنگ‌ها و درختان و همچنین در خاک رشد می‌کنند.
Cinnamon fern
: این سرخس اغلب وحشی رشد می‌کند به همراه نهرها و رودخانه‌ها، و نیاز به مقدار زیادی آب دارد اگر در یک باغ کاشته شود این رشد ممکنن است حدود پنج متر قد بکشد و دارای دو نوع از برگ هستند. آنهایی که سبز روشن نابارور هستند و آنهایی که بارور.

فهرست بعضی از سرخس‌های داخل سالن
Boston fern:
این محبوب‌ترین انواع گیاهان اپارتمانی هست، اگر چه آنها نیز در خارج از منزل وحشی در بسیاری از مناطق رشد می‌کنند.
Holly ferns:
این مدل متنوع است. در بین بوته‌ها و در گرما و به نور و آب مقاوم هستند. آنها درسه گونه از جمله ژاپنی، هاوایی و شرق هند موجود هستند.
Maidenhair ferns:
به عنوان یکی از ظریف‌ترین انواع سرخس داخلی محسوب می‌شوند. این گیاه منحصر به فرد است سیاه و سفید دارای ساقه نازک و کوچک، برگ خوش طعم. آنها به یک چالش به رشد معروفند. آنها به عنوان بهترین در محیط‌های با رطوبت بالا رونق دارند. در نور مستقیم بلافاصله می‌میرند و در گوشه حمام به دلیل نیاز رطوبت بالا بهترین محل نگهداری هست.
Staghorn ferns:
اگر چه این گونه معمولاً در پوست درختان در آسیا، آفریقا و استرالیا رشد می‌کند، آن را یک گیاه اپارتمانی خوب می‌دانند. اگر در خاک درشت دانه باا زهکشی خوب کاشته شود رشد خوبی خواهد داشت. این گیاه دارای دو مجموعه از برگ. برگ‌های سبز حاصلخیز هستند، شبیه شاخ گوزن، و بسیار زیبا.

معرفی گیاه سرخس با عکس:

سرخس
Staghorn fern

 

عکس سرخس
Maidehair fern

 

انواع سرخس
holly fern

 

پرورش سرخس
boston fern

 

سرخس کمیاب
Bird nest fern

 

فروش سرخس
Asparagus fern

 

منابع : http://mihancactus.ir – khanoumi.ir – http://glassy-garden.com – golestan-ali.com – bostane.ir

۵ دیدگاه برای “تکثیر و نگهداری سرخس”

  1. تازه یک سرخس مینیاتوری خریدم یه کو چلو زرد رنگ چقدر و چند بار در هفته در زمستان آبیاری شود چگونه رطوبت آن تامین گردد

  2. باسلام ۳هفته است یه سرخس خریدم از اول کلی شاخهای لخت لابهلاش بود که همه رو قیچی کردم تو این مدت بچه کرده ولی برگهای قدیمی دارن از پایین میریزن و دوباره شاخه لخت میشن ابپاشی میکنم و هفته ای دوبار ابیاری لطفا راهنمایی بفرمایید با تشکرپاسخ : سلام دقت کنید به گیاه زیاد اب ندهید . بهتر است هر موقع خاک رو به خشکی نهاد دوباره ابیاری کنید . تغییر محیط می تواند به گیاه تنش وارد کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بستن
مقایسه