انواع فلفل دلمه ،خواص و نحوه کاشت و تکثیر آن

معرفی فلفل دلمه :

فلفل دلمه ای سرشار از ویتامین های گروه B مثل تیامین، ریبوفلاوین و B6 است که ویتامین های موثر توی تبدیل مواد غذایی به انرژی هستن. این گیاه همچنین سرشار از فیبر، پروتئین و آهنه.

فلفل دلمه ای یکی از سبزیجاتیه که به علت شکل زیبا، جنس جذاب، طعم متفاوت و رنگ های متنوع بسیار مورد توجه قرار می گیره. این گیاه توی چهار رنگ مختلف سبز، زرد، نارنجی و قرمز در بازار کشور ما عرضه می شه!

پرورش فلفل دلمه در خانه:

پرورش فلفل دلمه ای در خانه
رشد فلفل دلمه ای کار زیادی ندارد، اما مقدار کاری که برای رشد فلفل دلمه ای در خانه نیاز است خیلی بیشتر از کار رشد فلفل در بیرون از خانه نیست. مرطوب و گرم نگه داشتن گیاه فلفل سخت ترین مشکل است، اما ایجاد یک شرایط مناسب برای رشد فلفل دلمه ای کار چندان سختی نیست.
مرحله اول: کاشت بذر فلفل در سینی نشا
1 – دانه ها را در یک ظرف پلاستیکی کوچک قرار دهید و ظرف را از آب گرم پر کنید. اجازه دهید دانه ها به مدت 2 تا 8 ساعت در ظرف بمانند، تا زمانی که دانه ها به ته ظرف بروند. خیساندن دانه باعث میشود پوسته سخت شکسته شود و سرعت جوانه زنی بالاتر رود.
شما همچنین می توانید دانه های فلفل را در چای بابونه غوطه ور کنید یا در یک فنجان آب گرم یک یا دو قاشق چایی خوری پراکسیدهیدروژن بریزید. این کار در شکستن پوشش دانه موثرتر است و همچنین این کار در ضدعفونی کردن دانه ها هم مفید است.

2 – سینی نشا را با خاک پر کنید.

3 – با انگشت خود یا با یک مداد یک سوراخ در خاک ایجاد کنید. سوراخ باید به اندازه 7 میلیمتر عمیق باشد.

4 – دانه ی فلفل را در سوراخ قرار دهید و سپس روی آن را با خاک بپوشانید.

5 – سینی را در یک جای گرم قرار دهید. زمانی که درجه حرارت خاک 27 درجه سانتی گراد باشد بهترین جوانه دهی فلفل دلمه ای انجام می شود. در صورت امکان سینی نشا را روی یک حصیر گرم قرار دهید در غیر این صورت آن را در یک پنجره گرم آفتابی قرار دهید.

6 – دانه ها را مرطوب نگه دارید. زمانی که سطح خاک خشک می شود، روی آن آب اسپری کنید، خاک را خیس نکنید اما اجازه ندهید که خشک شود.

مرحله دوم: انتقال گیاه فلفل از سینی نشا به گلدان
1 – زمانی که دو برگ به طور کامل رشد کردند، گیاه را به گلدان منتقل کنید

2 – از یک گلدان با اندازه مناسب استفاده کنید. اگر شما می خواهید هر فلفل را در گلدان جداگانه بکارید یک گلدان 10 سانتی متری کفایت می کند. همچنین می توانید چند فلفل را با هم در یک گلدان بزرگتر بکارید.

3 – گلدان را با خاک پر کنید. سعی کنید خاکی که استفاده می کنید مواد آلی بالایی داشته باشد.
 4 – سوراخ کوچکی در خاک ایجاد کنید. سوراخی که ایجاد می کنید باید به اندازه عمق و عرض خانه های سینی نشا باشد. اگر چند نهال فلفل را در یک گلدان می کارید باید به اندازه 5 سانتی متر از هم فاصله داشته باشند.
5 – انتقال نهال به گلدان. به آرامی نهال را با خاک اطراف آن به گلدان منتقل کنید.
6 – خاک اطراف نهال را با دست فشار دهید.

مرحله سوم: مراقبت روزانه
1 – فلفل را گرم نکه دارید. درجه حرارت ایده آل بین 21 تا 27 درجه سانتی گراد است. فلفل به مقدار زیادی نور هم نیاز دارد. با قرار دادن گلدان در یک پنجره آفتابی هم نور و هم حرارت تامین می شود. استفاده از چراغ فلورسنت هم سودمند است. چراغ را با فاصله 8 سانتی متر بالای گیاه قرار دهید و به مدت 14 تا 16 ساعت در روز آن را روشن بگذارید.
2 – به طور مداوم به گیاه آب بدهید. هر چند روز یک بار به طور کامل خاک را خیس کنید. اجازه دهید خاک در بین هر آبیاری خشک شود.3 – PH خاک را اندازه گیری کنید. PH مناسب برای رشد فلفل  5/5 تا 5/7 است. اگر نیاز به افزایش PH بود به خاک آهک اضافه کنید. اگر نیاز به کاهش PH بود به خاک کود یا کمپوست اضافه کنید.
4 – زمانی که فلفل گل داد گرده افشانی انجام دهید. یک سوآپ پنبه ای را به آرامی به گرده بساک گل نر مالش دهید و آن را به کلاله گل ماده منتقل کنید. گرده افشانی برای گیاه فلفل محصول شما را افزایش می دهد. این کار را زمانی که تعداد گیاهان شما کم است می توانید انجام دهید.
5 – زمانی که فلفل بالغ شد آن را برداشت کنید. هنگامی که به اندازه و رنگ مناسب رسید آن ها را بچینید. از یک قیچی یا چاقوی تمیز برای بریدن فلفل ها استفاده کنید. فلفل ها را با ساقه 2 تا 5 سانتی متری جدا کنید.

مهم ترین خاصیت:

همه خانواده فلفل ها چه تند و چه غیر از اون، همگی باعث آب شدن چربی ها می شن، انواع فلفل دلمه ای هم از این قاعده مستثنی نیست.

ماده ای به نام کاپسایسین:

کاپسایسین ماده ایه که که طعم تندی به فلفل می ده و باعث تحریک متابولیسم یا همون سوخت و ساز بدن می شه و برای همین هم هست که نمی ذاره چربی ها روی هم انباشته شن. فلفل دلمه ای هم سرشار از ماده ای به نام CH-19 Sweet است که مثل کاپسایسین عمل می کنه، یعنی اینکه باعث تحریک متابولیسم بدن می شه.

فلفل دلمه قرمز :

فلفل دلمه ای قرمز رنگ، مقادیر فراوانی از ریزمغذی هایی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم و رویرو داره که همگی از مواد مغذی مورد نیاز توی استحکام و حفظ بافت استخوانیه. به همین دلیل فلفل دلمه‌ای قرمز 55 تا 75 درصد نیاز روزانه بدن به مواد مغذی مورد نیاز سلامت استخوان ها رو تامین می کنه!

فلفل دلمه ای زرد:

نمونه زرد رنگ فلفل دلمه ای منبع بسیار خوبی از ویتامین C است. یه فلفل دلمه ای متوسط زرد رنگ نیمی از نیاز روزانه به ویتامین C افراد رو به خوبی تامین می کنه!

از مهمترین خواص این نوع فلفل پیشگیری از بیماری هایی مثل آرتریت و نقایص مادرزادی در جنینه؛ همچنین در سلامت پوست و مو تاثیر فوق العاده زیادی داره!

فلفل دلمه ای نارنجی:

فلفل دلمه ای نارنجی دارای کارتنوئید و بتاکاروتنه که پیش ساز ویتامین A بوده و برای سلامت چشم ها مفیده. خواص این نوع فلفل مشابه با بعضی از خواص هویجه، باعث تقویت فرآیند بینایی می شه؛ در حقیقت فلفل دلمه‌ای نارنجی رو می شه نوعی عینک آفتابی طبیعی برای چشم ها دونست!

فلفل دلمه ای سبز:

زنگ سبز این نوع از فلفل دلمه ای به علت وجود مقادیر زیادی از ماده کلروفیله که در پیوند با منیزیمه. منیزیم توی بهبود حافظه و یادگیری تاثیر خیلی زیادی داره، همچنین منیزیم فشار خون رو کاهش می ده. مقادیر زیاد ویتامین B6 و منیزیم که توی فلفل دلمه ای سبز هست، باعث کم شدن اضطراب ناشی از سندروم پیش از قاعدگی می شه.

فلفل دلمه سبز ویتامین E فراوانی هم داره که توی بهبود عملکرد سیستم ایمنی و محافظت سلولی اثر فوق العاده خوبی داره!

نکته ای جالب:

بخارپز کردن و همچنین تفت دادن انواع فلفل دلمه ای باعث کاهش زیاد ویتامین های اونها نمی شه، بنابراین توصیه می شه این مواد غذایی رو به هر روشی که دوست دارین تهیه و میل کنید.

تشخیص نر و ماده بودن:

تمام رنگ های فلفل دلمه در تعیین جنسیت و نر و ماده بودن شبیه همند. ته فلفل دلمه برجستگی هایی وجود داره و فلفل دلمه هایی که چهار برجستگی در زیر خود دارن ماده هستن. فلفل دلمه ماده پر تخمه و طعم شیرینی داره؛ برای تهیه انواع سالاد و خام خواری مناسب تر از فلفل نره!

فلفل دلمه ای که سه برجستگی در زیر خودش داره نره؛ تخم کمتری داره و تندتره! برای غذا پختن از اون استفاده می شه و در آشپزی کاربردی تره. بر عکس فلفل دلمه ماده بعد از تفت و پختن اصلا تلخ نمی شه و خوشمزه باقی می مونه!

منابع: وبسابت بوستان  bostane.ir,stpaulsgarwood.com mosbatesabz.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درحال بارگذاری ...
enemad-logo
بستن
مقایسه
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!