دسته بندی ها: صیفی جاتمزرعه

کاشت داشت و برداشت بادمجان تمام نکات

در این مطلب سعی داریم آموزش کامل کشت بادمجان ( بادنجان ) و نکات پرورش ،کاشت و نگهداری بادمجان ، آب و هوا مطلوب ،کود دهی و آبیاری، داشت و برداشت بادمجان را به شما آموزش دهیم  .

بادمجان داراي برگ هاي پهن و کشيده و رنگ متمايل به خاکستري مي باشد و برگها گاهي داراي خار هستند .گل بادمجان ، شبيه گل سيب زميني ، ولي بزرگتر و رنگ آن بنفش کم رنگ مي باشد . …

بادمجان ( بادنجان )

بادمجان ، گياهيست يک ساله با ساقه هاي قوي ، خشن و شاخه شاخه . اين گياه داراي برگ هاي پهن و کشيده و رنگ متمايل به خاکستري مي باشد و برگها گاهي داراي خار هستند .گل بادمجان ، شبيه گل سيب زميني ، ولي بزرگتر و رنگ آن بنفش کم رنگ مي باشد .

اصل و قدمت گیاه

اصل این گیاه در هندوستان می‌باشد و قدمت آن را به 1500 سال قبل یعنی قرن پنجم میلادی تخمین می‌زنند. قبل از اسلام به ایران وارد شده است.

آب و هوای مطلوب بادمجان

بادمجان حساس به سرما می‌باشد بنابراین برای حداکثر برداشت باید این گیاه را در نواحی گرمسیری و یا مناطقی که دارای تابستان طولانی می‌باشند کاشت ولی با کاشتن بذر بادمجان در نواحی سرد معتدل نیز می‌توان به کشت این گیاه اقدام کرد.

آبیاری بادمجان : هرچه به  گیاه بادمجان اب بیشتری بدهید محصول شما شیرین تر می شود .

اگر در منزل در باغچه و یا گلدان بادمجان کشت کرده اید بعد از خشک شدن سطح خاک گیاه خود را دوباه آبیاری کنید . اجازه ندهید گیاه به خاطر کم ابی پژمرده شود . سعی کنید قبل از کشت ، خاک باغچه را با کود حیوانی غنی کنید . خاک مناسب جهت کشت در گلدان ترکیبی از نصف خاک . کود حیوانی پوسیده است ( یا خاک برگ ).

نکته : جهت کشت خانگی این مطلب می تواند به شما کمک کند .

نور و گرما

گیاه بادمجان عاشق آفتاب است! گلدان بادمجان را در جایی قرار دهید که مطمئن شوید حداقل ۶ ساعت در روز آفتاب مستقیم دریافت می‌کند. هر چه آفتاب بیشتر، بهتر!

بادمجان، مانند گوجه، گرما را هم دوست دارد. اگر گیاه را در گلدان تیره رنگی نگهداری کنید بهتر است چرا که رنگ تیره گرما را بیشتر جذب می‌کند و خاک گیاه گرم تر می‌ماند. اگر بادمجان‌تان را در گلدان معمولی پرورش می‌دهید بهتر است که آنها را در شب‌ها سرد بهار به وسیله، منتقل کردن‌شان به مکانی گرم‌تر یا پوشاندن‌شان به وسیله پلاستیک یا پارچه، از سرما حفظ کنید.

کاشت انواع بادمجان در گلدان

خاک مطلوب بادمجان

بادمجان را در هر خاکی می‌توان کاشت. ولی بهترین زمین برای کاشت این گیاه زمینهای دارای شن و رس که PH آن کمتر از 5/6 نباشد می‌باشد. تنها دو عامل در انتخاب زمین در زراعت بادمجان مهم است یکی نمدار بودن خاک یا قدرت نگاهداری رطوبت است و دیگری حاصلخیزی زیاد آن.

بادمجان برای رشد مناسب و حصول حداکثر محصول احتیاج به حاصلخیزی خاک و تغذیه کافی دارد زمین بادمجان باید دائم نم دار و مرطوب باشد. بهترین خاک برای بادمجان خاکهای شنی لومی (sandy Loam) است. همچنین خاک آن باید عمیق ، حاصلخیز و زهکشی خوبی داشته باشد. بادمجان از جمله سبزیهایی است که مواد غذایی زیادی از زمین جذب می کند، 

کاشت بادمجان در مزرعه : استفاده از کودهای دامی به میزان 30 تا 40 تن در هکتار توصیه می شود چنانچه زمین شنی و یا ضعیف باشد باید به میزان 40 تا 50 تن و حتی 70 تن در هکتار کود دامی به زمین داد چنانچه کود دامی در دسترس نباشد می توان برای تقویت خاک به کاشت گیاهان خانواده بقولات به عنوان کود سبز در سال قبل از کاشت اقدام نمود استفاده از کودهای کامل ازت فسفر و پتاسیم باید در برنامه کودی و آماده کردن زمین قرار گیرد.

در آمریکا کودهای شیمیایی کامل را تا میزان 800 تا 1100 کیلوگرم در هکتار قبل از آماده نمودن خاک در زمین پخش می کنند از طرفی چون این گیاه زمین را برای مدت طولانی اشغال می کند و محصول می دهد لذا مصرف کودهای ازته به صورت سرک 2 تا 3 نوبت برای آن توصیه می گردد میزان مصرف کود ازته سرک در هر نوبت حدود 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار می باشد. اولین نوبت کود ازته سرک 3 تا 4 هفته بعد از کاشت است. pH مناسب خاک بین 5/5 تا 8/6 می باشد.

کود مورد استفاده برای بادمجان در مزرعه

بادمجان احتیاج به کود فراوان دارد. اگر کود دامی موجود باشد در حدود 30 تن کود در هکتار با شخم اول به زمین می‌دهند و با این مقدار کود دامی 320 تا 500 کیلومتر سوپر فسفات 16 درصد اضافه می‌کنند. در صورتی که کود دامی موجود نباشد و یا استعمال آن از نظر قیمت مقرون به صرفه نباشد باید از کود شیمیایی به مقدار 50 تا 75 کیلوازت و 100 تا 150 کیلو فسفر و به همین اندازه پتاس برای تقویت زمین استفاده کرد. این مقدار کود شیمیایی همراه با کود سبز برای حفظ مواد آلی زمین بهترین نتیجه را می‌دهد.

بادمجان

کاشت بادمجان

بادمجان را بطور خطی می‌کارند و به طرز نشتی آبیاری می‌کنند. فاصله خطوط کاشت با نوع بادمجان تفاوت می‌کند. در زمین مرغوب نسبت به نوع کاشته شده فاصله خطوط 75 تا 100 سانتیمتر است و فاصله بین بوته‌ها روی خطوط در حدود 50 تا 60 سانتیمتر می‌باشد.

بادمجان به دو طریق کشت مستقیم و تهیه خزانه از دیاد می شود. در کشت مستقیم باید تا بر طرف شدن سرما در بهار کشت به تاخیر افتد ولی می توان در گلخانه اقدام به تهیه خزانه و کشت کنیم و به محض مساعد شدن هوا و بر طرف شدن سرما نشاها به محل اصلی منتقل می شود. بذر بادمجان بر خلاف گوجه فرنگی برای جوانه زدن احتیاج به یک دوره استراحت طولانی داردو در بعضی مواقع حتی با سپری شدن دوره استراحت و کاشت بذر در شرایط مناسب باز هم درصد کمی از بذر جوانه زده و رشد نشاهای جوان نیز بسیار کند است به طوری که بسته به شرایط آب و هوایی و زمان لازم از بذرکاری تا انتقال نشاء به زمین اصلی از 6 تا 12 هفته متغیر است. بذر اینگیاه کوچک و به رنگهای زرد یا سفید دیده می شود که قوه نامیه را 6 تا 7سال حفظ می کند بذرهای دو ساله دارای حداکثر قوه نامیه هستند طریقه کاشت در زمین اصلی به صورت ردیفی است.

در مناطق گرمسير بذر بادمجان را در بهمن ماه و در مناطق معتدل در فروردين ماه در خزانه گرم ويا شاسي مي کارند .
پس از آن که بوته هاي آن چهاربرگه شدند آنها را از خزانه خارج ساخته و در زميني که قبلا آماده ساخته اند به فاصله ۷۵ سانتيمتر از يکديگر روي رديف ها نشاء مي کنند .فاصله بين رديف ها بايستي يک متر منظور گردد . در طول تابستان هر چهار روز يک مرتبه آبياري ضرورت دارد .

داشت و مراقبت از گیاه بادمجان

مراقبتهای لازم پس از کاشت نشاء عبارتند از آبیاری، دفع علفهای هرز و سله شکنی می باشد مصرف کود سرک در 2 تا 3 نوبت به قوی شدن بوته و تولید محصول بیشتر کمک می کند. توصیه می شود که زمین نم دار باقی بماند این مسئله در زمینهای رسی اهمیت زیادی دارد.

هرس و کم کردن مقدار گلها بعد از تشکیل میوه‌ها الزامی است زیرا در غیر اینصورت میوه ها کاملاً بزرگ نمی شوند میوه بزرگ با کیفیت خوب زمانی بوجود می آید که تعداد میوه روی بوته محدود باشد.

مبارزه با آفات و بیماریها باید در دستور کار قرار گیرد. از جمله مهمترین آفات بادنجان ، کنه می باشد که برای مبارزه با آن می توان از انواع سموم کنه کش مانند تدیون استفاده کرد. سایر آفات مانند شته، عنکبوت قرمز و انواع سوسک ، آسیب چندانی به بادمجان نمی توانند دارد کنند بعضی از قارچ هایی که به گوجه فرنگی حمله می کنند مانند فوزاریوم، آلترناریا و دورتیسلیوم (Verticillium) می توانند در بادمجان تولید بیماری نمایند و باعث پوسیدگی و خشک شدن برگها و میوه آن شوند برای جلوگیری از شیوع این بیماریها باید اولاً بذور ضدعفونی شده کشت شوند، ثانیاً از کاشتن بادمجان در زمینی که قبلاً گوجه فرنگی و یا سیب زمینی در آن کشت شده است خود داری کرد و ثالثاً بوته ها بخصوص زمانیکه کوچک هستند به وسیله قارچ کشها سمپاسی گردند.
برداشت بادمجان

میوه بادمجان از زمانیکه حدود یک سوم آن تشکیل شده و اندازه نهائی خود را پیدا کرده باشد تا رسیدن کامل آن قابل برداشت است.میوه کاملاً رسیده پر رنگ شده به مدت زیادی می تواند روی بوته مادری باقی بماند. بدون آن که زیاد ماندن روی بوته تغییری در کیفیت آن ایجاد کند زیاد ماندن میوه روی بوته فقط روی کمیت آن اثر می گذارد و کمتر می شود با میوه کاسبرگهای بزرگ همراه است که با قسمتی از ساقه که بسیار سخت و چوبی می باشد توام است.

برداشت بادمجان

منابع:

niazemarkazi.com – elmekeshavarzi.ir – elmekeshavarzi.ir –

bostane

نمایش نظرات

  • بادمجان های سیاهرگ کوچکی که به مرور زمان بزرگتر ولی در عین حال کاملاً روشن تر میشوند، در چه وقت میباید برداشت شوند؟

  • سلام من در باغچه بادمجان دلمه کاشتم ظاهر خیلی خوب ولی خیلی تلخ است تخم هم ندارد بگیم برا ی تخمش هست چرا بادمجانها تلخ شدن

  • خیلی خوب بود فقط ی سوال میشه بذر رو از خود بادمجان جدا کرد و کاشت یا باید حتما بذر اماده بگیریم

    • سلام باید اجازه بدید بذر بادمجان کاملا برسه بعد بادمجان را از گیاه جدا کنید و بذر بگیرید .

  • سلام
    چرا گلهای بوته بادمجان خشک می شود و ریرش می کند‌ منطقه شمال کشور خاک شنی . کود گوسفندی . آب هر روز غروب داده می شود

  • با سلام و احترام... و تشكر از اطلاعات خوبي كه در مورد كاشت صيفيجات و پرورش گياهان براي ما علاقه مندان به اين رشته گذاشتين ...بنده از علاقه مندان سرسخت به اين رشته هستم..گياه و گياه شناسي و پرورش آنها....و بسيار مشتاقم علم به اين قضيه را در خود بالا ببرم و خيلي دوست دارم بدونم چگونه ميتونم به اين امر دست پيدا كنم...آيا آموزشگاه هاي گياه شناسي هم هست تا با شركت در اين آموزشگاه بتوان علمي مون كم كنيم تا علمي تر به شناخت گياهان و پرورش آنها بپردازيم...لطفا در صورت امكان بنده را راهنمايي بفرماييد.با تشكر فراوان.جمالي

Recent Posts

کاشت و پرورش حرفه ای پروکانتا – پیراکانتا

پیراکانتا پیراکانتا گیاهی تزیینی و بومی آسیا و اروپاست. پرتقال روشن یا انواع توت های…

6 ماه پیش

همه چیز در مورد پرورش و کاشت حرفه ای آناناس

آناناس کموسوس (Ananas comosus) یک گیاه گرمسیری با میوه ای خوراکی است که به آن…

4 سال پیش

همه چیز درمورد گل موسی در گهواره

موسی در گهواره موسی در گهواره یک گیاه خانگی محبوب است ، که مربوط به…

5 سال پیش

فروش زاموفیلیا ابلق در سایز و اندازه های مختلف

فروش ویژه بوستان : زاموفیلیا ابلق در سایز و اندازه های مختلف . بسیار باکیفیت…

5 سال پیش

جزئیات کاشت و پرورش یاس آبی

یاس آبی حتی مانند درخت چسب می تواند یک دیوار کامل پر از گل یا…

5 سال پیش

همه چیز درباره کاشت و مراقبت از گل ساعتی – پشن فروت

کاشت و پرورش حرفه ای گل ساعتی یا همان پشن فروت گل های ساعتی ،گل…

5 سال پیش