همه چیز در مورد زرد آلو ، کاشت وهرس آن

معرفی درخت زرد آلو:

  زردآلو از میوه‌های هسته‌دار بشمار می‌آید ، از ارقام مهم زردآلو که در ایران کشت و کار می‌شود می‌توان به زردآلوی شکرپاره و نخجوان اشاره کرد ، از ارقام زردآلوی بذری که میوه مناسب ندارند در تهیه برگه (زردآلوی خشک شده) استفاده به عمل می‌آید. این گیاه بومی مناطق چین و سیبری می‌باشد. زردآلو از لحاظ احتیاجات به آب و هوایی شبیه هلو بوده و از درختان مناطق معتدل گرم بشمار می‌آید و سرماهای شدید زمستان را نمی‌تواند تحمل کند.

  دما و گرما مورد نیاز زردآلو :   نیاز سرمایی زردآلو، کمتر از هلو بوده و برای خاتمه استراحت جوانه‌ها به ۹۰۰-۳۰۰ ساعت دمای زیر ۷ درجه سانتی‌گراد نیاز دارد. زمستان‌های نسبتاً سرد و تابستان‌های گرم و خشک برای رشد و باروری زردآلو مناسب است. مقاومت زردآلو به سرمای زمستانه در حدود ۲۵- درجه سانتی‌گراد می‌باشد. گل‌های زردآلو همانند هلو قبل از برگ‌ها ظاهر می‌شوند.

اما در مناطقی که زمستان‌های گرم دارند، جوانه‌های زردآلو در معرض ریزش قرار می‌گیرند. گل‌های باز شده زردآلو نسبت به سرمای دیررس بهاره حساس بوده و باید در مناطقی که خطر سرمای دیررس بهاره وجود ندارد، اقدام به کشت این درخت نمود. زیرا زردآلو زودتر از درختان میوه دیگر گل‌های خود را باز می‌کند. گرده‌افشانی زردآلو توسط حشرات انجام می‌گیرد. اکثر میوه‌های زردآلو در جانب سیخک‌های دوساله تشکیل می‌شوند و هر سیخک پس از ۳ سال باروری خشک می‌شود. بنابراین با هرس سبک باید تحریک به تولید شاخه‌های بارور جدید نمود.

    شکل مناسب تربیت برای درختان زردآلو، شلجمی می‌باشد و نهال‌های کشت شده در حدود ۵-۴ سال بعد شروع به محصول‌دهی می‌کنند. اکثر ارقام زردآلو خودبارور بوده و نیاز به رقم گرده‌زا ندارند. خاک‌های سبک لومی‌شنی با زهکشی کامل برای کشت زردآلو مناسب بوده و ریشه‌های آن در برابر غرقاب شدن حساس می‌باشند.

ابیاری درختان زرد آلو : درخت زردآلو در سال‌های اول رشد و بخصوص در فصل رشد به آبیاری فراوان نیاز دارند. لازم به توضیح است که آبیاری این گیاه به روش کرت بندی نباید صورت گیرد زیرا هم به ریشه‌ها اجازه تنفس داده نمی‌شود و هم از طریق تماس مستقیمی که طوقه با آب دارد درخت را بیمار می‌کند.

پایه های مقاوم و مناسب خاک های مختلف :  پایه‌های انتخابی برای زردآلو، بادام و هلو می‌باشد ولی پایه زردآلو مناسبتر است. .برای تکثیرو کاشت  زردآلو از روش پیوند، روی پایه‌های مختلف استفاده به عمل می‌آید. پایه‌های بذری زردآلو در خاک‌های عمیق و زهکشی شده، مناسب هستند و فاصله کشت درختان در روی پایه‌های بذری ۷-۵ متر در نظر گرفته می‌شود.  در ضمن در خاک‌های خشک، آهکی و آلوده به نماتد از پایه‌های زدآلو استفاده می‌شود. در زمین‌های سنگلاخ و خشک پایه‌های بادام مناسب است. پایه‌های هلو برای پاکوتاه کردن زردآلو مورد استفاده قرار می‌گیرد اما احتمال ناسازگاری و عدم جوش خوردن محل پیوند همچون عدم اتصال بافت‌های چوب و پوست و شکستگی در محل پیوند ظاهر می‌شود.

    آلوی میروبالان که توسط قلمه ریشه‌دار می‌گردد، به عنوان پایه در زمین‌های سنگین و مرطوب برای زردآلو مورد استفاده قرار می‌گیرد اما این پایه به ورتیسیلیوم حساس می‌باشد.

    معمولاً در برخی مناطق بر روی پایه میروبالان از میان پایه دگزی استفاده می‌کنند و زردآلوی پیوند شده بر روی این میان پایه، شاخه‌های تاج آویزان حاصل می‌کند اما در چند سال بعدی دوباره شاخه‌ها حالت عمودی به خود می‌گیرند.

آموزش تکثیر و کاشت درخت زرد آلو:

تکثیر درخت زردآلو:

سن باردهی درخت زرد الو : درختِ زردآلو از هسته آن پرورش داده می‌شود، یعنی‌‌ همان شیئِ سنگ مانندی که در وسطِ میوه آن قرار دارد. ۳ تا ۴ سال نیز طول می‌کشد تا گیاه از مرحله نهال بودن به درختی که بارِ میوه می‌دهد، انتقال یابد. مانندِ سایرِ درختانِ میوه مردم دوست ندارند که این مدتِ طولانی را منتظر بمانند؛ آن‌ها به گلخانه‌ها رفته و درخت هایِ جوانِ زردآلو را خریداری می‌کنند و در باغ یا باغچه‌شان می‌کارند. درختانِ کوچکی که در گلخانه‌ها موجودند، دو سال سن دارند. درختِ کوچکی که از گلخانه خریداری می‌کنید به دو سالِ دیگر زمان نیاز دارد تا اولینِ بارِ میوه خود را تولید کند.

نکته مهم: میوه هایِ درختِ زردآلو بر رویِ ساقه دو ساله رشد می‌کنند. این امر را در هنگامِ هرس کردنِ درخت، به خصوص در سال هایِ اولِ زندگی‌اش، مدِ نظر قرار دهید.

آیا تصمیم دارید درختِ زردآلوتان را از هسته آن رشد دهید. در اینجا به شما آموزش می‌دهیم که چگونه این کار را انجام دهید:

ابندا هسته زردآلو را به مدتِ ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. هسته را در میانِ دستمال کاغذی‌های مرطوب، ماسه مرطوب و یا کودِ گیاهی مرطوب قرار داده و در ادامه آن را داخلِ یک کیسه پلاستیکی در بسته بیاندازید. سپس آن را حداقل به مدتِ ۱ ماه داخلِ یخچال قرار دهید. پس از یکماه هسته‌تان برایِ کاشت و پرورش در خاک آماده است.

انواع مختلف زرد آلو

زردآلو انواع متفاوتی دارد که از میان آنها به موارد زی می‌توان اشاره نمود:

  1. زردآلو بادامی
  2. زردآلو قیفی
  3. زردآلو درشتی
  4. زردآلو نخجوان
  5. زردآلو شکر پاره
  6. زردآلو رجبعلی
  7. زردآلو قوامی
  8. زردآلو سفید
  9. زردآلو ملقی

کاشت درخت زرد آلو:

در باغ زردآلو، فاصله بین این درختان از یکدیگر ۶ تا ۷ متر منظور می‌گردد.

منطقه‌ای را در باغ یا باغچه خود انتخاب کنید که در معرضِ نورِ کاملِ آفتاب قرار دارد. یک چاله عمیق در آن قسمت حفر کنید. در صورتِ امکان مقدار زیادی کودِ کمپوستِ اضافه نشده به آن بیافزایید. آن را به خوبی با خاکِ ساده مخلوط کنید. اگر نهالی که خریده‌اید در گلدان قرار دارد به آرامی گلدان را بشکنید تا بتوانید ریشه‌ها را خارج کنید؛ این کار را به گونه‌ای انجام دهید که به ریشه‌ها آسیبی وارد نشود. اگر ریشه نهال‌تان در پلاستیک است، پلاستیک را درآورید و ریشه‌ها را به آرامی از هم باز کرده و داخلِ گودالی که حفر کرده‌اید، قرار دهید.

سپس داخلِ گودال را با خاک پُر کنید، تا سطحِ خاک به آن قسمت از از گیاه که قبلاً نیز در گلدان با خاک پوشانده شده بود برسد. در صورتِ نیاز می‌توانید خاکِ بیشتری اضافه کنید.هنگامی که درختِ زردآلویتان را کاشتید، باید به سرعت رشد کند.

نکته : توصیه می‌کنیم که نهال را در سالِ اولِ زندگی‌اش به یک تیرکِ قائمِ چوبی ببندید؛ زیرا باد هایِ شدید می‌توانند نهالتان را خم کنند و موجب شوند که تنه آن با زاویه و کج رشد کند. باد‌های بسیار شدید همچنین ممکن است موجبِ نوسان تاب خوردنِ نهال و آسیب دیدنِ ریشه هایِ آن شوند.

کود دهی : به این گیاه در اواخرِ زمستان و اوایلِ پاییز و سپس در هنگامِ میوه دهی تقویت کننده بدهید.

آموزش هرس کردن درخت زرد آلو:

همانندِ همه گیاهان، هرس کردنِ درختانِ مستقر شده برایِ سلامتِ آن‌ها مفید است. این کار به محصول دهیِ بیشتر منجر می‌شود. درختِ زردآلو را سالانه در اواخرِ زمستان و یا اوایلِ بهار، قبل از اینکه رشدِ درخت در سالِ جدید آغاز شود، هرس کنید.

ابتدا شاخه هایِ مرده و یا نا‌سالم را از درخت جدا کنید. مناطقی را که در آن رشدِ شاخه‌ها بسیار زیاد است را نیز هرس کنید. این کار به رسیدنِ نور خورشید و جریان یافتنِ هوا به کلِ قسمت هایِ درخت کمک کرده و به سلامت و رشدِ عمومیِ آن کمک می‌کند. شما همچنین می‌توانید شاخه‌ها را به منظورِ شکل دهی به درختتان هرس کنید.

نکته: هنگامِ هرس کردن به یاد داشته باشید که میوه‌ها بر رویِ چوبِ سالِ دوم رشد می‌کنند. بنابراین در سال هایِ اولیه عمرِ درختتان آن را به صورتِ مختصر و سبک هرس کنید تا محصول دهیِ آن را به حداکثر برسانید.

جلوگیری و مبارزه با آفات و بیماری های درخت زردآلو : هر بهار قبل از باز شدنِ جوانه‌ها به درختتان، روغن هایِ غیر فعالِ مخصوصِ درختانِ میوه را اسپری کنبد؛ این کار بسیاری از آفات را از بین می‌برد.

ما شدیداً توصیه می‌کنیم که برنامه اسپری کردن هم برایِ جلوگیری از آفات و هم برای بیماری‌های درخت صورت بگیرد. اگر از اسپری هایِ مخصوصِ آفات و یا بیماری‌ها استفاده می‌کنید، دستورالعمل هایِ نوشته شده بر رویِ برچسب را با دقت رعایت کنید. در هنگامِ سمپاشی و اسپری کردن نیز از لباس‌ها و ماسکِ محافظ استفاده کنید.

نکته در مورد برداشت : میوه‌ها را قبل از اینکه کاملاً برسند از درخت جدا کنید. آن‌ها به محضِ چیدن نرم و رسیده می‌شوند. نگه داری و ذخیره سازی میوه‌ای که هنوز سفت است آسان‌تر است. میوه‌ها را در مکانی خنک و خشک و به دور از نورِ آفتاب ذخیره سازی کنید.

خواص فوق العاده زرد آلو – 42 نکات مهم در مصرف زرد آلو :

  • 1- زردآلو بازكنندة گرفتگي‌هاي مجاري عروق و نرم كنندة سفتي‌ها مي‌باشد. 10 صبح و 5 عصر ميل شود.
  • 2- براي تسكين بيشتر دردگوش و رفع سنگيني شنوايي چند قطره از روغن دانة تلخ زردآلو در گوش بچكانيد. البته بهتر است با پزشك متخصص مشورت شود. زيرا گوش مجراي خارجي براي بيرون راندن روغن ندارد در نتيجه بايد شستشو شود.
  • 3- زردآلو بدبويي دهان را از بين مي‌برد.
  • 4- خيس كرده برگه زردآلو صفراآور و ملين است، آخر شب ميل شود.
  • 5- خيس كردة برگه زردآلو تشنگي را فرو مي‌نشاند. 10 صبح و 5 عصر يا هنگامي كه عطش دارد از همه بهتر است.

 

  • 6- زردآلو براي سردمزاجان و كساني كه معدة ضعيف دارند و اشخاص كهنسال مضر است. اگر چنانچه ميل نمودند بالاي آن كمي انسيون بجوند.
  • 7- هيچگاه بالاي زردآلو آب سرد نخوريد.
  • 8- هيچگاه بعد از غذا زردآلو نخوريد.
  • 9- خوردن زردآلو صبح ناشتا خوب نيست ممكن است باعث دل درد شود. اگر چنين شد كمي از كوبيده انسيون با شكر ميل شود.
  • 10- مغزهسته زردآلو اگر تلخ باشد طبع آن گرم و خشك است.
  • 11- دانه شيرين آن مقوي نيروي جنسي است و چون ديرهضم است بايد با نمك بو داده و خورده شود.

  • 12- براي از بين بردن كرم معده 5 گرم از روغن مغز تلخ زردآلو با احتياط مصرف شود.
  • 13- براي خرد كردن سنگ مثانه 5 گرم از روغن مغز تلخ زردآلو با احتياط مصرف شود. سپس هر 4 ساعت يك ليوان عرق خارشتري.
  • 14- زردآلوي شيرين، ملين است.
  • 15- دم كردة برگ زردآلو كشندة كرم معده است.
  • 16- شكوفه‌هاي خشك شده زردآلو خونريزي داخلي و بيروني را بند مي‌آورد.

 

  • 17- زردآلو ضد سرطان است (مخصوصاً سرطان ريه و لوزالمعده).
  • 18- سعي كنيد از دانة تلخ زردآلو حدالامكان استفاده نكنيد چون سمي است.
  • 19- براي كساني كه لاغر هستند خوردن زردآلو در فواصل غذا مفيد است.
  • 20- زردآلو درمان كنندة كم خوني است.
  • 21- كساني كه كارهاي فكري زياد دارند خوردن زردآلو را فراموش نكنند.
  • 22- زردآلو يكي از ميوه‌هاي خوبي است كه ورزشكاران بعد از ورزش مي‌توانند بخورند. به شرط آنكه بعد از خوردن، آب ننوشند. در زمستان مي‌توانند از برگه زردآلو استفاده كنند و در تابستان اگر مي خواهند همراه آب باشد از برگه زردآلو خيسانده در آب استفاده شود.

 

  • 23- براي اينكه كمتر عصباني شويم در فواصل غذا زردآلو را فراموش نكنيم.
  • 24- ماسك زردآلو لطيف كنندة پوست صورت و گردن مي‌باشد.
  • 25- وجود فلوئور در زردآلو از پوسيدگي دندان جلوگيري مي‌كند.
  • 26- براي جلوگيري از نفخ خوب است كه هستة زردآلو را هم بخوريم.
  • 27- براي درمان اسهال 10 گرم برگ خشك آن را با آب سرد ميل نماييد.
  • 28- جوشاندة شكوفه زردآلو ضد خونريزي است كساني كه خون دماغ مي‌كنند چند قطره از جوشانده را در بيني بچكانند خون بند خواهد آمد.

 

  • 29- جوشاندة برگه زردآلو اسهال‌هاي صفراوي را درمان مي‌كند.
  • 30- زردآلوي نرسيده براي معده ضرر دارد مخصوصاً كساني كه زخم معده و يا اثني عشر دارند.
  • 31- بهترين زمان خوردن زردآلو آن است كه 2 ساعت از غذا گذشته باشد و از درخت زردآلويي كه در باغچه منزل كاشته‌ايد بكنيد و ميل بفرماييد.
  • 32- هيچ گاه بعد از غذا مخصوصاً بعد از شام زردآلو نخوريد.
  • 33- زردآلو براي خانمهاي حامله به عنوان عصرانه بسيار مفيد است.
  • 34- برگه زردآلو خيس شده در آب جهت رفع گرمازدگي مفيد است.
  • 35- پتاسيم و اسيدهايي كه در زردآلو وجود دارد موجب لينت مزاج و فعاليت كليه مي‌گردد.
  • 36- براي رفع چروك صورت آب زردآلوي تازه را با كمي شير و عسل مخلوط نموده ابتدا پوست را با صابون گياهي شسته سپس با اين محلول ماساژ دهيد.

 

 

  • 37- پوست‌هايي كه خيلي خشك هستند چند برگه خشك زردآلو را در روغن زيتون خيس نموده سپس كوبيده بصورت ماسك روي پوست صورت بگذاريد.
  • 38- صمغ درخت زردآلو نرم كننده سينه مي باشد بصورت مكيدن.
  • 39- كساني كه بيماري كبدي دارند سعي كنند كمتر زردآلو بخورند يا اينكه بصورت خشك يا مرباي آن را بخورند.
  • 40- يك ساعت بعد از خوردن زردآلو در آب سرد استحمام نماييد.
  • 41- كساني كه لك و پيس دارند كمتر زردآلو بخورند.
  • 42- براي ترك دست و پا از تركيب برگه زردآلو كه در روغن بادام زميني خيسانده استفاده شود.
منابع: glassy-garden ، wikipedia ، hidoctor ٍ، wikichejoor ،bostane.ir
bostane

Recent Posts

کاشت و پرورش حرفه ای پروکانتا – پیراکانتا

پیراکانتا پیراکانتا گیاهی تزیینی و بومی آسیا و اروپاست. پرتقال روشن یا انواع توت های…

6 ماه پیش

همه چیز در مورد پرورش و کاشت حرفه ای آناناس

آناناس کموسوس (Ananas comosus) یک گیاه گرمسیری با میوه ای خوراکی است که به آن…

4 سال پیش

همه چیز درمورد گل موسی در گهواره

موسی در گهواره موسی در گهواره یک گیاه خانگی محبوب است ، که مربوط به…

5 سال پیش

فروش زاموفیلیا ابلق در سایز و اندازه های مختلف

فروش ویژه بوستان : زاموفیلیا ابلق در سایز و اندازه های مختلف . بسیار باکیفیت…

5 سال پیش

جزئیات کاشت و پرورش یاس آبی

یاس آبی حتی مانند درخت چسب می تواند یک دیوار کامل پر از گل یا…

5 سال پیش

همه چیز درباره کاشت و مراقبت از گل ساعتی – پشن فروت

کاشت و پرورش حرفه ای گل ساعتی یا همان پشن فروت گل های ساعتی ،گل…

5 سال پیش