کاشت داشت و برداشت درخت ازگیل
معرفی درخت ازگیل
نام علمی:( Mespilus germanica) که در زبان گیلکی به آن کونوس, کُنوسمیگویند، و در زبان مازندرانی کنس و کندس میگویند، میوهای است از خانواده گلسرخیان از سرده ازگیلها (Mespilus) هم خانواده با سیب، گلابی، به، زالزالک و گلابی وحشی.
ازگیل در مکانی سایه روشن در جنگلهای آفتابگیر رشد میکند و خاک مرطوب، سبک و شنی با خاک برگ یا خاک سنگین رسی و به خوبی زهکشی شده برای کشت آن مناسب است. گل هاى درخت آن سفید و میوه اش شبیه زالزالک است؛ با این تفاوت که میوه ی ازگیل درشت تر و قهوه اى رنگ و طعمش شیرین و کمى گس است.
جنس ازگیل دوگونه دارد که اولی همان ازگیل معمولی با نام علمی Mespilus germanica است. این گونه بومی جنوب غربی آسیا و احتمالا جنوب شرق اروپا است اما منشاء آن را ایران می دانند. گونه دیگر M.canescens، اخیرا در آمریکای شمالی کشف شده است.
گیاه ازگیل به شکل درخت پاکوتاه یا بوته های بلند است و متعلق به خانواده رزها است.
مشخصات ظاهری
برگ ها پیش از خزان شدن به رنگ قرمز درمی آیند. گل های سفید پنج گلبرگی آن در بهار شکوفه می دهند. گل های ازگیل هرمافرودیت هستند یعنی هم دارای اندام های نر و هم اندام های تولید مثلی ماده اند و توسط زنبورها گرده افشانی می شوند. گیاه ازگیل خودبارور است.
شرایط محیطی رشد درخت ازگیل
خاک: ازگیل ژاپنی در بیشتر خاک ها از سبک شنی تا سنگین رسی به شرط داشتن زهکش خوب رشد می کند. در خاک های آهکی هم می تواند رشد کند ولی به خاک های شور مقاوم نیست. به کوددهی در حد معمول نیاز دارد. در صورت کوددهی زیاد، گلدهی کاهش می یابد. اگر هدف میوه دهی نباشد می توان کمی کوددهی را بیشتر کرد. می توان باسه بار کوددهی به نسبت های ۶-۶-۶ در فصل رشد، نیاز گیاه را بر طرف ساخت.
ابیاری: به آبیاری در حد معمول نیاز دارد و رطوبت پایدار خاک به رشد آن کمک می کند. هر چند درختان استقرار یافته چند ساله به خشکی مقاوم هستند. این درختان نسبت به شرایط ماندابی حساس می باشند.
نور: به نور مستقیم آفتاب مخصوصاً برای میوه دهی نیاز دارند. و در نیم سایه هم به خوبی رشد می کنند. حتی این گیاه را در یک پاسیو پرنور هم می توان نگه داشت.
دما: درختان ازگیل ژاپنی تا سرمای زیر ۱۰ درجه سانتیگراد هم زنده می مانند اما گل و میوه در دمای نزدیک به صفر از بین می روند.
طرق تکثیر:
1. کشت بذر: کشت بذر بخصوص زمانیکه هدف استفاده از درخت به عنوان گیاهی زینتی باشد بکار می رود.
2.قلمه چوبی:درصورتیکه هدف استفاده از میوه ها باشد، بهتر است با تهیه قلمه چوبی از ارقامی که میوه هایی خوش طعم و مناسب از نظر اندازه تولید می کنند و ریشه دار کردن آنها تکثیر را انجام داد.
3.پیوند: برای داشتن درختان میوه ای با قد کوتاه، می توان از پیوند رقم مورد نظر بر روی پایه درخت “به” استفاده کرد. استفاده از روش پیوند باعث می شود درختان ۳-۲ سال بعد از انجام پیوند به بار بنشینند؛ که برای درختان تولید شده از بذر این زمان ۸ سال به طول می انجامد.
هرس:
این نوع درخت نیاز به هرس ندارد و حتی شاید هرس ان به ضرر درخت تمام شود با این حال هرس ان محدود به شاخساری که شکسته یا اسیب دیده و یا شاخه های مسن که مزاحم رشد شاخه های جوانتر هستند میشود.با این اصاف بهتر است عملیات هرس در فصل خواب درخت ینی اواخر فصل زمستان انجام گیرد.
خواص میوه ازگیل:
سرشار از مواد مغذی
هر 100 گرم از میوه ازگیل دارای 43 کالری، انرژی می باشد. 100 گرم از میوه ازگیل همچنین، 5/0 میلی گرم روی، 5/0 میلی گرم منگنز، 2/7 میلی گرم آهن، 39 میلی گرم فسفر، 55 میلی گرم منیزیم، 73 میلی گرم کلسیم و 792 میلی گرم پتاسیم دارد. این ارقام نشان می دهد که ازگیل سرشار از مواد معدنی می باشد. همچنین ازگیل فاقد هرگونه چربی اشباع و کلسترول است و در آن 75 درصد آب و 21 نوع اسید چرب مانند استئاریک اسید، پالمتیک اسید، لینولئیک اسید و اولئیک اسید وجود دارد. همچنین سرشار از ویتامین C، ویتامین A، ویتامین B1 و ویتامین B2 می باشد.
بر ضد سنگ کلیه
اصلی ترین کاربرد ازگیل برای برطرف کردن مشکلات کلیوی می باشد؛ زیرا آب مولکولی فراوانی دارد و بدن را سم زدایی می کند. در نتیجه به عنوان همکاری برای کلیه ها معرفی می شود. مصرف مداوم ازگیل دفع ادرار را تسهیل می نماید و سنگ های کلیوی را از بین می برد. برای از بین بردن سنگ های کلیوی علاوه بر میوه ازگیل، از جوشانده برگ ازگیل، نیز می توان استفاده نمود.
کاهنده فشارخون
ازگیل یکی از میوه هایی است که سرشار از پتاسیم می باشد. به همین علت برای افرادی که مبتلا به فشارخون بالا می باشند، مناسب است. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به فشارخون بالا، باید مصرف مواد غذایی سرشار از سدیم را کاهش دهند و در عوض مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم، منیزیم و کلسیم را افزایش دهند. از این رو مصرف میوه هایی که سرشار از پتاسیم می باشند مانند موز، گوجه فرنگی، زرشک، ریواس، ازگیل و … برای این افراد بسیار مناسب می باشد.
سرشار از آنتی اکسیدان ها
ازگیل سرشار از ترکیبات فنلی می باشد. این ترکیبات فنلی در بدن تبدیل به پلی فنل ها می شوند و برای تولید آنزیم های آنتی اکسیدانی به کار می روند. تولید پلی فنل ها یکی از سیستم های دفاع آنتی اکسیدانی در بدن برای مقابله با رادیکال های آزاد است. ازگیل سرشار از فنولیک اسید و فلاوونوئیدها می باشد و به عنوان یکی از قوی ترین آنتی اکسیدان های طبیعی شناخته شده است. همان طور که می دانید مصرف میوه هایی با ظرفیت آنتی اکسیدانی بالا مانند ازگیل باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد و در نتیجه پیشگیری از ابتلا به بسیاری سرطان ها می شود.
سایر اثرات درمانی:
1. مناسب برای افراد دیابتی: میوه ازگیل از قند کمی تشکیل شده است و یکی از میوه های بسیار مناسب برای افراد دیابتی می باشد. همچنین سرشار از فیبر است که به کنترل قند خون کمک می کند.
2. درمان التهاب های روده ای: برای این منظور بسیاری از منابع توصیه می کنند تا این میوه را پوست بگیرید، هسته هایش را جدا کنید و قسمت باقیمانده میوه را با کمی شیر مخلوط کرده، سپس مصرف نمایید.
3. مشکلات دستگاه گوارش: میوه ازگیل به منظور درمان اسهال و محدود کردن نفخ معده توصیه شده است.
4. اختلال دفع: ازگیل برای برطرف کردن اختلالات دفعی و به عنوان ادرارآور شناخته شده است.
5. چاق کننده: بسیاری از منابع این میوه را چاق کننده و اشتهاآور معرفی می کنند.
6. بی نظمی های قاعدگی: مصرف منظم ازگیل باعث نظم بخشیدن به دوره های عادت ماهیانه می شود.
7. تقویت کننده اعصاب
8. درمان هموراژ
موارد احتیاط:
در زمان مصرف مواظب دانه های ازگیل باشید، زیرا این دانه ها سرشار از اسید هیدرو سیانید هستند که سمی می باشند.
خواص برگ درخت ازگیل:
جوشانيده نيم گرم برگ ازگيل، سالك را درمان مي كند.
جوشانده برگ ازگيل ،پوست هاي ظريف را تقويت ميكند و برفك را معالجه مي نمايد.
غرغره كردن با جوشانده برگ ازگيل، آبسه دهان و گلو را درمان مي كند. اگر هر روز سه بار با جوشانده برگ ازگيل غرغره شود، آنژين را معالجه مي نمايد.
منابع : بوستان، سایت نارگیل .اکا ایران.مجله پزشکان بدون مرز
- خانم انصاری
- اردیبهشت 12, 1396
- 6948 بازدید
16 دیدگاه برای “کاشت داشت و برداشت درخت ازگیل”
سلام درخت ازگیل خونه ی من ۵ساله است چرا هنوز میوه نداده. میخوام همین امسال رو بهش فرصت بدم اگه میوه نداد .یه درخت دیگه جاش میکارم.
شاید نر باشه
ممنون ازاطلاعات مفیدی که دراختیارمون گذاشتیدمن هسته روگذاشتم بدون اینکه داخل آب گرم باشه یاچیزی الان برگ داده
سلام من تو حیاطمیه درخت ازگیل دارم کلی گل می ده ولی به ثمر نمی رسه کسی راهکاری،داره .ضمنا من ساکن ایلامم
سلام
دوستان ما درخت ازگیل تو حیاطمون داریم تقریبا همه اینجا دارند
میوه دادن بستگی به رشد درخت هم داره هرچی درخت سرحال تر باشه زودتر ثمر میده
تو فصل زمستون گل داره باید پای درخت کود حیوانی بریزی که گرم نگه داره
ما هسته رو می کاریم و سبز میشه تا الان قلمه زنی رو نشنیدم و بعیده با قلمه سبز بشه ..
گل هاش بوی بینظیری داره
وقتی میوه کامل رسید ، ترشی هم می ندازن
درود ۴ ساله میوه میده
کنوس یا ازگیل یه میوه ی دیگه است، شما اشتباهی عکس انبوه یا ازگیل ژاپنی رو گذاشتید
سلام کسی میدونه درخت ازگیل چند سال طول میکشه تا میوه بده؟
چرا عکس انبه رو گذاشتین نوشتین کونوس؟
تصویر ارائه شده درشمال کشور به انبه معروف است اما این میوه بنام ازگیل ژاپنی هم معروف است
انبه نیست عزیزم شمال به ازگیل ژاپنی میگن انبه این عکس ازگیل ژاپنیه ولی ازگیل شمال ایران همون کنوس هست که گیلانی ها میگن کنوس ومعروف هست به خرمای شمال البته اگر کنوس سالم ورسیده وقهوه ای و تر وتمیز باشه خرمای گیلان هست والا نرس اون طعم جالبی نداره درحالیکه ازگیل ژاپنی اگر کامل رسیده باشه واقعا طعم خیلی شیرینی داره وبسیار از ازگیل شمالی یا کنوس آبدارتر هست ولی باردهی از گیل ژاپنی که شمالی ها به اسم انبه میشناسن از کنوس بیشتره البته اگر درشت باشه خیلی طعم خوبی داره وریزش جالب نیست برای کاشت وتکثیر درفصل بهار واوایل تابستان از درخت ازگیل ژاپنی که میوه درشتی داره باید درنظر داشت ودرفصل پائیز قلمه ای جداکرد ومانند قلمه مو درخاک خواباند تاریشه بزنه ودرخت ازگیل پس از ۲ سال بارورمیشه
سلام
وقت بخیر
با تشکر فراوان از سایت خوب شما
در این مقاله مطالب خوبی بیان شده است اما عکس اشتباه است.
این عکس یک نوع درخت انبه است که در گیلان می کارند و هیچ ارتباطی با ازگیل ندارد!
نمی دونستم ازگیل اینقدر خاصیت درمانی داره ……….ممنونم
کاشت ازگیل با هسته بسیار ارحت هست .
هسته ازگیل روبایدبکاری،یاقلمه بزنی
هسته ازگیل به راحتی کاشت میشه