همه چیز درباره طوطی کاسکو

کاسکو یا طوطی خاکستری آفریقایی (Psittacus erithacus) :

چند نکته :
طوطی خاکستری آفریقایی یا به تعبیری دیگر کاسکو از سالیان دور به عنوان پرنده اهلی در قصرهای پادشاهان و خانه‌های طبقات مختلف مردم جامعه نگهداری می‌شده‌است. کاسکو در اصل پرنده‌ای وحشی است که در قاره آفریقا زندگی می‌کند و از قرن‌ها پیش مورد توجه آدمی قرار گرفته و تلاش‌های زیادی برای اهلی کردن و آموزش دادنش شده‌است. امروزه کاسکوها توسط پرورش دهندگان دست آموز شده و به پرنده‌ای خانگی و سرگرم‌کننده و جالب تبدیل شده‌اند. با این حال به دلیل آنکه عملکردی غیرقابل پیش‌بینی دارند نباید به آنان زیاد اطمینان کرد.

کاسکوهایی که از حیات وحش به جمع انسان‌ها آورده می‌شوند نیازمند صبر و کوشش بسیار برای آموزش و تطبیق با محیط تازه هستند. کاسکوها بسیار قوی هستند؛ درصورت عصبانیت می‌توانند گاز بگیرند یا پنجه بکشند.
پرنده‌ای محبوب در کشورهای خاورمیانه و بسیاری از کشورهای دیگر جهان است. علت محبوبیت این پرنده قدرت سخنگویی و تقلید صدای آن است که می‌توان گفت این پرنده بهترین پرنده تقلیدکننده صدا در جهان است که به راحتی می‌تواند بیش از صدها واژه را به خاطر بسپارد و تکرار کند و با این کار باعث خوشحالی صاحبان خود گردد. این پرنده در محیط زیست طبیعی خود خجالتی و ترسو است.

مشخصات فیزیکی:

طوطی آفریقایی یا کاسکو یک پرنده در اندازه معمولی پرندگان با صورتی کشیده است
رنگ چشم(عنبیه) های این پرنده تا چهار ماهگی سیاه است اما تا چهار سالگی به صورت کامل به زرد تغییر مکند
بعد از چهار ماهگی مایل به دودی رنگ می‌شود سپس کمرنگ تر شده و سفیدی دور مردمک چشم پدید می‌آید. با گذشت زمان رنگ سفید چشم هم رو به زرد و پرتقالی می‌رود پرنده مسن جثه بزرگتری دارد و کمی عصبی است.

طوطی کاسکو دارای تاج های رنگی است و بدن آن خاکستری است و دارای دم قرمز است و دور چشم آن سفید است
تعداد تخم:2 الی 4 تخم
انکوباسیون: 21 الی 30 روز

نحوه تشخیص سن:

برای تشخیص سن کاسکو می توان از طریق عنبیه چشم آن سن حدودی را حدس…
1-رنگ مشکی:تاسن حدود 6 الی 7 ماه رنگ عنبیه چشم مشکی می باشد
2-دودی تیره:تاسن حدود 9 الی 10 ماهگی رنگ عنبیه چشم دودی تیره می باشد.
3-دودی روشن:تا سن 16 الی 17 ماهگی رنگ عنبیه چشم دودی روشن می باشد.
4-طوسی:تا سن 2 الی 2/5 سالگی رنگ عنبیه چشم طوسی می باشد.
5-سفید:تا سن 2/5 الی 3 سالگی رنگ عنبیه چشم سفید می باشد.
6-کرم:تا سن 3/5 الی 4 سالگی رنگ عنبیه چشم کرم می باشد.
7-زرد:ازسن 6 الی 7 سالگی وتا آخر عمررنگ عنبیه چشم زرد می باشد.

انواع نژاد های طوطی کاسکو:
1-کاسکوی کنگو psittacus erithacus

دارای پرو بال به رنگ خاکستری و دمی به رنگ قرمز می باشد ومنقاری کاملا سیاه دارد
طول بدن 30 الی 45 سانتی متر می باشد.

2-کاسکو تیمنه p.e.Timneh

نام علمی این گونه psittacus erithacus timneh می باشد دارای پرو بالی به رنگ خاکستری وتیره تر نسبت به نژاد کنگو می باشد
ودمی به رنگ خرمایی مایل به قرمز یا به اصطلاح شکلاتی می باشد.این گونه از جثه ایی کوچکتر نسبت به کنگو برخوردار هست.

3-کاسکو پرنسپس p.s.princeps
شبیه کنگو می باشد اما داری جثه کمی کوچکتر و رنگ پرو بال آن خاکستری تیره تر می باشد.

تغذیه کاسکو :
ین پرنده از میوه‌ها، سبزیجات، دانه جات، غلات، میوه‌های مغز دار، خشکبار (نظیر پسته، گردو، بادام و فندق) و بذر گیاهان تغذیه می‌کند

برای جوجه کاسکو نیز میتوان از سرلاک موجود در فروشگاه ها استفاده کرد
پرندگان آزاد معمولا از دانه ها و میوه های مانند انجیر تغذیه میکنند
همه گونه ی دانه هایی که دارای پروتین و ویتامین بوده دارای کلسیم و ویتامین آ است تغذیه میکنند

رفتار ها:
طوطی های کاسکو بسیار باهوش اند و اغلب قادر اند صدا های زیادی تقلید کنند(مانند صدای زنگ تلفن) و حرف بزنند!

این نوع پرنده به دلیل هوش بالایی که دارد به سرعت به صاحب خود وابسته میشود و در صورت بی توجیه صاحبش به او ممکن است گوشه گیر و حتی مریض شود!!

تکثیر و پروش کاسکو:
اگر تمایلی به پرورش و تکثیر آن دارید نیاز است که نر یا ماده بودن پرنده را تشخیص دهید، همینطور اگر می‌خواهید پرنده جدیدی را با او هم‌خانه کرده و از تولیدمثل جلوگیری کنید.

به صورت فیزیکی هیچ راهی برای تشخیص جنسیت وجود ندارد، اما برخی مشخصات وجود دارد که نرها را از ماده‌ها جدا می‌کند. اگر نیاز به تشخیص دقیق دارید باید به دامپزشک متخصص پرندگان مراجعه کرده یا تست DNA انجام دهید. این تنها راه برای تشخیص درست و کاملاً مطمئن جنسیت پرنده است

نحوه تعیین جنسیت کاسکو :

1- شکل و بدن پرنده را مورد توجه قرار دهید. تفاوت کمی در ظاهر پرنده نر و ماده مشاهده خواهید کرد. ابتدا حالت کلی قرار گرفتن بدن را مدنظر قرار دهید تا ببینید بیشتر شبیه نرهاست یا ماده‌ها. با کمی دقت برخی تفاوت‌های ریزی را خواهید یافت.

• نرها معمولاً 12-14 اینچ (30-35 سانتی‌متر) طول دارند و طول ماده‌ها کمی کوتاه‌تر از این هستند.

• بدن کاسکوی نر اندکی پهن است در حالی‌که بدن ماده‌‌ها کمی باریک‌تر است.

• سر طوطی‌های نر کمی کوچک‌تر و صاف است و گردنشان کوتاه‌تر، در حالی‌که گردن ماده‌ها بلندتر بوده، همچنین سر بزرگ‌تر و گردتری دارند.
.

2- رنگ پرها را بررسی کنید. پر نرها کمی تیره‌تر و یک‌دست‌تر است. پر ماده‌ها طیفی از سمت روشن به تیرگی از سمت گردن به شکم دارد.

• این راه فقط در پرنده‌های بالغ بالای 18 ماه کاربرد دارد، پوشش پرنده‌های جوان رو به رشد بوده و تغییر می‌کند.

3- پرهای دم را بررسی کنید. اصالتاً دم طوطی خاکستری نر پرهای تیره‌تری نسبت به ماده‌ها دارد. علاوه بر آن نیاز است که پرهای تحتانی را نیز معاینه کنید که شامل مجموعه‌ای از حدود 10 پر است که زیر دم قرار دارند. برای این کار پرنده را برداشته و آنر بچرخانید.

• در لبه‌ی پرهای زیر دم ماده‌ها سایه‌ای از خاکستری می‌بینید. پرهای تحتانی نرها قرمز خالص است، ممکن است نوار باریک سفیدی بر روی پرها وجود داشته باشد.

• در نظر داشته باشید که این تست پرنده‌های جوان را شامل نمی‌شود. قبل از 18 ماهگی یا بیشتر نمی‌شود به تست پرها اعتماد کرد.

• مطمین ترین راه مراجع به دامپزشک است
دامپزشک با کمک تست‌های آزمایشگاهی این کار را خواهد کرد و تنها برای تشخیص نر یا ماده بودن پرنده می‌تواند هزینه‌ای دریافت کند. با اینحال اگر تمایل به تکثیر پرنده دارید دانستن نر یا ماده بودن پرنده ضروری است، حتی اگر بخواهید طوطی جدیدی را وارد خانه کرده و تمایلی ندارید که این پرندگان تکثیر شوند، یا باید طوطی هم‌جنس را انتخاب کرده یا پرنده را اخته کنید.

• دامپزشک معمولاً برای تشخیص جنسیت از اندوسکوپی استفاده می‌کند. همچنین با دستگاه‌های مخصوص اندام داخلی پرنده را معاینه خواهد کرد.

• ممکن است دامپزشک آزمایش‌های دیگری را نیز برای تشخیص استفاده کند. راه‌های آزمایش و تست‌ها بستگی به سلامت عمومی پرنده و تاریخچه پزشکی او دارد، بنابراین مشخصات رفتاری و هرآنچه درمورد پرنده خود می‌دانید را در اختیار دامپزشک قرار دهید.

نحوه جوجه کشی:

دمای مناسب هنگام جفت انداختن کاسکوها، بین 15 تا 30 درجه است. بهتر است دمای محیط کاسکوها سرد نباشد؛ زیرا طوطی ها پرنده هایی هستند که بومی سرزمینهای گرمسیری به حساب می آیند و دمای گرم را بیشتر می پسندند. بهترین دما برای جوجه کشی کاسکو و تکثیر این پرنده، بین 20 تا 24 درجه است. جفت انداختن کاسکوها، کار سختی نیست. زمانی که کاسکو، جفت خودش را پیدا می کند، معمولا با موفقیت عمل جفت گیری را انجام می دهد.

در طول مدت جفت گیری کاسکو، بهتر است زیاد رفت و آمد نکنید و مزاحم آنها نشوید. تغذیه کاسکو در مدت جفت گیری باید بیشتر باشد؛ زیرا انرژی بیشتری مصرف می کنند و تخم های کاسکو بعد از 28 الی 30 روز به جوجه تبدیل می شوند.

فصل تولید مثل و جوجه کشی کاسکو

کاسکوها معمولا از اواخر زمستان و در فصل بهار، اقدام به تولید مثل و جفت گیری می کنند؛ اما با آمدن دستگاه جوجه کشی خانگی می توانید در دیگر اوقات سال نیز اقدام به جوجه کشی کاسکو کنید. از نظر بعضی افراد، کاسکوها فصل خاصی برای تولید مثل ندارند و می توانند در صورت وجود منابع غذایی کافی و سلامتی پرنده ها، در هر زمانی از سال تولید مثل کنند. نکته ای که باید رعایت کنید، این است که باید تولید مثل کاسکو و جوجه کشی این پرنده را به 2 بار در سال محدود کنید؛ زیرا تخم گذاری و پرورش جوجه برای پرنده مادر کار مشکلی است و تخم گذاری های مکرر، باعث خسته شدن پرنده مادر می شود.

 

منابع:
lafeber.com – avianweb – beautyofbirds.com – wikipedia- easy-bator

ترجمه و جمع آوری : عرفان امامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

درحال بارگذاری ...
بستن
مقایسه
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!