در این مطلب دوست دارم یکی از زیباترین نخل هل یعنی نخل اریکا را خدمت شما معرفی کنم و در ادامه مراقبت و نگهداری گل اریکا را بررسی کنیم و برای علاقه مندان ازدیاد این گیاه ، نحوه تکثیر را آموزش دهیم .
اریکا گیاهی بسیار سازگارپذیر با محیط بیرون یا داخل خانه میباشد اما به خشکی هوا حساس هست و رطوبت دوست هست. این گیاه تا ۶ متر و کمتر میتواند رشد کند . معمولا ۶ تا ۸ برگ روی یک دمبرگ بزرگ از بدنه ی اصلی به طرز زیبایی( طاق مانند) حالت آبشاری بیرون زده است هر برگ اصلی از ۴۰ الی ۶۰ برگچه فرعی تشکیل می شود. اما در گلدان بیشتر از دومتر رشد نمی کند .
تحقیقات ناسا نشان می دهد که این گیاه یکی از بهترین تصفیه کننده ای هوا میباشد چرا که تولوئن و هیدروکربن های مضر را از هوا تصفیه میکند همچنین این گیاه در روز بیش از ۱ لیتر آب از برگهای خود تبخیر میکند که باعث مرطوب شدن هوا میشود.
اسم انگلیسی آن از رنگ زردطلایی دمبرگ ان گرفته شده است.نخل اریکا پالم گیاهی است از خانواده ی اریکاسه با نام علمی CHRYSALIDOCARPUS LUTESCENS و بومی منطقه ماداگاسکار است.
باورش سخت است که این نخل زیبا زمانی در معرض انقراض بوده. امروزه با راه رفتن در خیابان های یک شهر استوایی، تعداد زیادی از این گیاهان را می بینید که با ظاهری مانند بامبو به شما خیره شده اند! این نخل بدنه ای صاف و، گاهی اوقات، به رنگ طلایی دارد و شباهت زیادی به گیاه بامبو دارد.
تفاوت کنتیا و شامادورا و اریکا : اریکا کمی از نظر ظاهر با کنتیا تفاوت دارد و آن هیبت و بزرگی کنتیا در این گیاه دیده نمیشود! نسبت به کنتیا برگها ظریف تر و در کل ریز بافت تر می باشد ، تراکم برگها بیشتر بوده و برگهای گیاه رو به بالا هستند. نسبت به کنتیا و شامادورا نگهداری مشکل تری دارد.
نیازهای محیطی :
نور: به مکانی پر نور اما به دور از نور مستقیم آفتاب که از پشت شیشه میتابد ، نیاز دارد. در صورت تابش نور مستقیم آفتاب از پشت شیشه نوک و حاشیه برگها خواهند سوخت. کمبود نور موجب رنگ پریدگی برگسار و افتادن آنها می شود.
دما : نیاز به هوای گرم . معمولی اتاق دارد زیرا بومی مناطق گرمسیری میباشد (۱۵الی ۳۰) . اگرچه این گیاه دمای صفر درجه را تا مدت زمان کوتاهی تحمل میکند اما برخی از برگسار آن سیاه رنگ خواهد شد و ادامه این شرایط گیاه را از بین خواهند برد. دمای مناسب برای رشد این گیاه ۲۶-۱۸ درجه سانتیگراد است. دما را تا ۳۵ درجه سانتیگراد نیز میتواند تحمل کند اما باید به آبیاری آن در چنین شرایطی توجه ویژه کرد و به خوبی آنرا آب داد اما به هر حال محیط گرم موجب زرد شدن برگها بخصوص نوک آنها خواهد شد.
آبیاری اریکا : بین دو آبیاری باید خاک خشک شود و حتما با اب بدون املاح تصفیه استفاده کرده و کمی اب لیمو هم به آن اضافه کنید. مانند خیلی از نخل ها، نخل اریکا هم نسبت به آبیاری بیش از حد حساس است و نمی تواند خیس بودن مداوم و زیاد خاکش را تحمل کند. پس قبل از آبیاری مجدد گیاه، اجازه دهید خاک گلدان آن تقریبا خشک شود و بعد آن را آبیاری کنید. قبل از آبیاری مطمئن شوید سوراخ های زهکش گلدان باز و به اندازه کافی هستند. اگر سوراخ ها ناکافی بودند، به وسیله میخ، دریل یا هر شئ دیگری، تعدادی سوراخ به کف گلدان اضافه کنید تا آب اضافی در خاک نماند و باعث پوسیدگی ریشه گیاه نشود.
خاک : به خاک سبک و غنی با واکنش کمی اسیدی ۶ نیاز دارد(با اضافه کردن تفاله چایی به خاک میتوان واکنش آنرا اسیدی و با پوست تخم مرغ واکنش را قلیایی کرد!!) از قرار دادن سنگ زینتی رنگی رو خاک خودداری کنید تا املاح آن وارد خاک و برگها از نوک خشک نشود
کود دهی : از شروع فصل رشد می توانید ماهی یکبار انرا با کودهای کامل تغذیه کنید.
رطوبت : این گیاه به رطوبت بالایی احتیاج دارد روزی یکبار آنرا اسپری کنید یا زیر گلدانی آنرا با آب پر نگهدارید طوریکه آب با خاک زیرگلدان ارتباط نداشته باشد!
هرس : این گیاه در جوانی نیازی به هرس ندارد ولی با پیر شدن ان بعضی برگها قهوه ای میشوند و نیاز به قطع کردن دارند.
تعویض گلدان اریکا
نخل اریکا گیاهی سریع رشد است و اغلب به صورت دسته ای در یک گلدان به فروش می رسد. بعد از گذشت مدتی از رشد نخل، خودش هم دسته ای دیگر تشکیل می دهد. در اکثر موارد، نخل های اریکایی که در خانه رشد می کنند آنقدر زنده نمی مانند که نیاز به تعویض گلدان مکرر داشته باشند. اما اگر شرایط نخل تان خوب است و مرتب رشد می کند، گلدان آن را یک سال در میان، یا بیشتر، تعویض کنید.
این نکته را هم بدانید که نخل اریکا، در صورتی که گلدان اندکی برایش اندکی کوچک باشد، رشد بهتری دارد.
برای تعویض گلدان، ابتدا صبر کنید تا گیاه به اندازه کافی رشد کند. زمانی که به نظرتان رسید گلدان، برای رشد بیشتر گیاه فضای خالی ندارد، زمان تعویض آن فرا رسیده است. در این هنگام به کف و دیواره های گلدان چند ضربه آهسته وارد کنید و گیاه را از داخل آن در آورید. مواظب باشید در این مرحله آسیبی به ریشه های گیاه نرسانید. همچینی دقت کنید گیاه را خیلی عمیق نکارید. گلدانی تنها یک سایز بزرگ تر از گلدان قبلی گیاه تهیه کنید و گیاه را در آن قرار دهید و سپس گلدان را با خاک تازه پر کنید. اگر گلدان چند سایز بزرگ تر از گلدان قبلی باشد، رشد گیاه با اختلال مواجه می شود.
تکثیر اریکا با پاجوش:
با جداسازی پاجوشها از کنار گیاه مادری ، نخل اریکا را به راحتی میتوان تکثیر کرد. اگرچه در هر زمان از سال می توان نسبت به این کار اقدام کرد اما اواخر فصل زمستان/اوایل فصل بهار برای این کار مناسب تر است. در این زمان می توان علاوه بر جدا سازی پاجوش از گیاه مادری نسبت به تعویض گلدان و یا خاک گیاه مادری نیز اقدام کرد. بعد از بیرون آوردن گیاه مادری از گلدان می توان با وسیله ای تیز اتصال ریشه های پاجوش را از گیاه مادری قطع کرد و سپس گیاه جوان را در گلدانی جداگانه کاشت کرد. مخلوط خاکی را نیز می توان از همان نوعی که در قسمت خاک توضیح داده ام و یا به شکل ساده تر از خاک برگ+شن استفاده کرد. برای چند روز اول بعد از جداسازی گیاه جوان را در مکانی با دمای حدود ۲۰-۱۸ درجه و در سایه به دور از نور مستقیم افتاب قرار دهید. غبارپاشی نیز به طراوت بیشتر گیاه جوان در روزهای اولیه کمک می کند.
تکثیر اریکا با کاشت بذر : نخل اریکا از طریق کاشت دانه تکثیر می شود. معمولا تعداد زیادی از دانه های این گیاه را در یک گلدان کوچک می کارند. ممکن است گیاه تان دانه تولید نکند، گاهی هم پیدا کردن دانه اریکا در گلفروشی ها کار مشکلی است، اما به هر حال اگر آن را پیدا کردید و قصد تکثیر گیاه را دارید، می توانید کاشت را شروع کنید!
برای تکثیر گیاه به این روش، یک گلدان با عمق معمولی را با خاک مخصوص جوانه زنی پر کنید. دانه های گیاه را در این گلدان بکارید. دانه هایی که به رنگ نارنجی هستند، مسن ترند و بیشتر از دانه های جوان گیاه، جوانه می زنند. گلدان های حاوی دانه را در محیطی با گرمای بستری زیاد قرار دهید و رطوبت زیادی برایشان فراهم کنید. در بهترین شرایط، جوانه های نخل اریکا بعد از 6 هفته سر از خاک بیرون می آورند. پس صبور باشید و ناامید نشوید.
بذرها پوشش نسبتا ضخیمی دارند به همین دلیل قبل از کاشتن آنان به وسیله یک چاقو میتوان پوشش آنها را جدا کرد و سپس بذرها را کاشت. البته گفته میشود اگر بلافاصله بعد از رسیدن بذرها و جداسازی از گیاه مادری بذرها کاشته شوند دیگر نیاز به جدا کردن پوسته بذرها نیست. بذرها سطحی کاشته میشوند به صورتی که تنها لایه نازکی از بستر کاشت بر روی آنان قرار گیرد. دمای مناسب جوانه زنی بذر ها ۲۹-۲۶ درجه سانتیگراد است. دمای کمتر مدت زمان جوانه زنی را افزایش میدهد و بذرها دیرتر جوانه میزنند.
بیماری های اریکا و درمان :
برگها زرد میشوند : شوری خاک را بررسی کنید شاید از آب آبیاری باشد حتما از آب جوشیده یا معدنی استفاده کنیدیا ممکن است از آفت یا کمبود عناصر میکرو باشد
نوک برگها قهوه ای میشود: از کمبود رطوبت و خشکی وگرمی میباشد
روی برگها تار عنکبوت است : مربوط به کنه میباشد طبق دستور از سم کونفیدور استفاده کنید و برای پیش گیری رطوبت گیاه تامین باشد . یا اگر سم کنفیدور در دسترس ندارید این راه حل را دنبال کنید یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی را داخل یک اسپری آب بریزید و سپس با این محلول نقطه آلوده را اسپری کنید. در زمان کوتاهی از شر آفت خلاص میشوید. همچنین میتوانید یک دستمال کوچک را با آب و صابون نمدار کرده و برگهای بیمار را با آن تمیز کنید. اینگونه گیاهتان را از بیماری نجات میدهید.
گیاه بیحال است و خود را انداخته : از آبیاری زیاد یا تشنگی سردی و گرمی میباشد شرایط را بازبینی کنید
نقاط سوخته روی برگها دیده میشود : بدلیل غبارپاشی جلوی افتاب میباشد
نقاط سیاه روی برگ ها و ساقه وجود دارد: در باره ی نقاط سیاه هم باید دید که آیا نقاط کمی آبکی هستند یا دورش یه هاله ای خاکستری یا زرد هستش؟یا از اول رنگش خاکستری بود بعد قهوه ای بعد سیاه شد؟ اگه این نشونه ها وجود داره پس قارچه!که در آن صورت باید باقارچ کش بنومیل اسپری بشه ولی بیشتر اریکا به کیفیت آب آبیاری حساسه یعنی باید با آب معدنی ترجیحا آبش بدی که کلر و فلوراید توش نباشه آب کلر دار باعث ایجاد نقطه های سیاه روی شاخ و برگ میشه.
آفات اریکا پالم و درمان :
کنه : این گیاه آفات یا بیماریهای زیادی ندارد. با این حال برخی کنههای عنکبوتی یا قارچهای لکه لکه میتوانند از جمله مزاحمان نادر این گیاه باشند. کاری که شما میتوانید انجام دهید این است که گهگاه برگهای گیاه را برگردانید و چک کنید که آیا این مشکلات را دارند یا خیر؛ ببینید که آیا نقاط کوچک سیاه یا سفیدی در پشت برگها حضور دارند. اگر متوجه کنههای عنکبوتی که به رنگ سیاه هستند شدید، یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی را داخل یک اسپری آب بریزید و سپس با این محلول نقطه آلوده را اسپری کنید. در زمان کوتاهی از شر آفت خلاص میشوید. همچنین میتوانید یک دستمال کوچک را با آب و صابون نمدار کرده و برگهای بیمار را با آن تمیز کنید. اینگونه گیاهتان را از بیماری نجات میدهید.
لکه برگی قارچی از جمله مشکلات این گیاه است که زخمهایی به طول ۰٫۶-۰٫۳ به رنگ قهوه ای قرمز تا مشکی در تمامی سطوح می توان مشاهده شود. معمولا هاله ای زرد رنگ زخمها را در بر میگیرند. زخمها به تدریج به هم پیوسته و بزرگتر میشوند و نواحی پیوسته ای را در نوک و یا حاشیه برگها تشکیل میدهند و گاهی برگهای جدید و جوان تماما زرد و سوخته میشوند. بیماری پژمردگی توسط قارچهای مختلفی میتواند ایجاد شود که در طی آنان گیاه پژمرده و زرد شده و ممکن است از بین بروند.
بلایت بیماری دیگری است که میتواند منجر به بروز لکه هایی نامنظم با شکلهای مختلف به رنگ کرم تا خاکستری رنگ با حاشیه قهوه ای تیره شود. عدم آبیاری بیش از اندازه، تهویه مناسب هوای محیط، عدم مرطوب ماندن برگسار گیاه، استفاده از بستر خاکی ضدعفونی شده از جمله راه های جلوگیری از شیوع بیماریهای قارچی است و در صورت شیوع فراگیر آن بهتر است که از سموم قارچکش استفاده شود.
حشرات سپردار از جمله آفات نخل اریکا است که به صورت لکه های قهوه ای کرم رنگ بر روی ساقه و برگهای گیاه بوجود می آید و از شیره گیاه تغذیه کرده و شدت حمله آنان موجب خشک و زرد شدن برگها خواهد شد. شپشک آرد آلو تارعنکبوتی و همچنین کنه تار عنکبوتی از دیگر آفات این گیاه هستند.
ویدیو و فیلم در مورد نخل اریکا…
- bostane
- شهریور 26, 1397
- 4458 بازدید