عوارض بیماری ها و آفات گل فیکوس – مراقبت و درمان

گیاه شناسی و معرفی گل شفلرا یا پنجه کلاغی :

گل شفلرا یک گیاه آپارتمانی با نام فارسی درخت چتر و نام لاتین Octopus tree – Umbrella Treeو نام علمی Schefflera actinophylla از خانواده پیچک Araliaceae است. شفلرا یک گیاه همیشه سبز، تک ساقه ای با برگهای مرکب، پنجه مانند که ابتدا از سه برگچه و سپس پنج برگچه به طول ۳۰ سانتیمتر و به رنگ سبز درخشان تشکیل شده که همگی از یک نقطه خارج میشوند و گاهی به صورت چماقی تولید میشوند. شفلرا بومی جنگلهای انبوه مناطق گرمسیری و جنگل های استرالیا است.

نیاز های محیطی گل شفلرا
خاک: بهترین خاک برای شفلرا خاک باغچه + کود خاک برگ یا خاک باغچه +کود دامی پوسیده است.
دما: دمای ایده آل برای شفلرا ۲۵ درجه سانتیگراد است.در تابستان حداکثر ۲۷ درجه را تحمل می کند و در زمستان ۱۸ درجه.
آبیاری: میزان آبیاری در تابستان هفته ای ۲-۳ بار و در زمستان هفته ای یکبار آبیاری است.
نور: متوسط تا کم به نور غیر مستقیم نیاز دارد.

گلدهی گل شفلرا : گل های گل شفلرا به صورت زیر است که در محیط آپارتمان کمتر به گل می نشیند

تکثیر کاشت و نگهداری گل شفلرا
گل دهی گل شفلرا

میوه گیاه شفلرا میوه شفلرا در جنگل ها غذای خوبی برای پرندگان است

میوه گل شفلرا
میوه گل شفلرا
گل و میوه گل شفلرا
میوه گل شفلرا

تکثیر گل شفلرا یا پنجه کلاغ :

شفلرا را می‌توان از اواسط تا اواخر بهار، از طریق ۱- کشت بذر، ۲- قلمه های انتهایی ساقه و یا ۳- قلمه های ساقه ای تکثیر کرد.

تکثیر گل شفلرا با بذر : بذرها را در سینی بذر حاوی کمپوست بذر و قلمه به صورت پراکنده، بکارید و در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد نگاه دارید وقتی که نهال های بذری به طول ۲٫۵-۴ سانتیمتر رسیدند، آنها را بیرون آورده و هر یک را در گلدانی با قطر دهانه ۶ سانتیمتر و حاوی کمپوست گلدانی بکارید و در نور مناسب و کافی قرار دهید.

تکثیر گل شفلرا با قلمه زدن : در روش قلمه گیری، قلمه هایی به طول ۸-۱۰ سانتیمتر، با قیچی باغبانی جدا و انتهای آن ها را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و هر کدام را در گلدانی با قطر دهانه ۶-۹ سانتیمتر، حاوی کمپوست بذر و قلمه بکارید و آنها را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید. دما را روی ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد تنظیم کرده و قلمه ها را دور از تابش مستقیم خورشید بگذارید. خاک باید مرطوب باشد اما خیس بودن زیاد از حد خاک هم باعث فساد ریشه می شود. پس از یک ماه که ریشه دهی انجام شد، کیسه پلاستیکی را از روی قلمه بردارید. سپس گیاه را به گلدانی با قطر دهانه ۱۳ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی منتقل کنید.

تکثیر کاشت و نگهداری گل شفلرا
تکثیر کاشت و نگهداری گل شفلرا

عوارض بیماری ها و آفات گل فیکوس – مراقبت و  درمان :

– ریزش برگها : برگهای پایینی برای تحریک رشد جدید به طور طبیعی، می ریزند. اما اگر برگهای بالایی دچار ریزش شوند بعلت آبیاری بیش از حد (رایج ترین دلیل)، کمبود آب، گرمای خیلی زیاد، افت ناگهانی دما یا فقدان نور است.
– از دست دادن رنگ در واریته‌های ابلق : نور کافی نیست، گیاه را به محل روشن‌تری با نور غیر مستقیم منتقل نمایید.
– ساقه‌ها دراز و منحرف و فاصله برگها زیاد : هوا خیلی گرم است، گلدان را به محل خنک‌تر و مملو از اکسیژن منتقل کنید.
– گیاه پژمرده وبرگها آویزان :‌ بعلت تشنگی است گلدان را بمدت ۱۵ دقیقه درون تشت پر از آب قرار دهید، و روزانه غبارپاشی را انجام دهید.
– برگها رنگ پریده و زرد : به دلیل کمبود عناصر در خاک است، کمبود را با تغذیه مصنوعی هر ۲ هفته یکبار جبران نمایید.
– برگها زرد و می‌ریزند : دلیل آن آبیاری بیش از اندازه است، اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو آبیاری خشک و سپس آبیاری نمایید‌، زهکش را بازدید کنید، آب زیر گلدانی را خارج کنید.

آفات و بیماریها گل شفلرا :
حشرات سپر دار، تریپس و شپشک های آرد آلود جز آفات شفلرا محسوب میشوند. کنه قرمز، آفت عمده ی شفلرا در هوای خشک می باشد. قسمت زیرین برگها را از نظر تار عنکبوت بررسی و در صورت مشاهده با کنه کش آن را از بین ببرید. لکه‌های قهوه‌ای روی ساقه‌ها، دمبرگ ها و سطح زیرین برگها، برگها بد شکل و چسبناک و حشرات سبز رنگی روی آنها همه از علائم آفات روی گیاه است که باید با سم مناسب مثل دیازینون سمپاشی و آفت مورد نظر را از بین برد.

گل شفلرا ابلق دورنگ زرد سبز
گل شفلرا ابلق

نحوه ی تمیز نمودن برگ ها گل شفلرا :

 برگ ها را به طور مرتب مه پاشی کنید و در صورت گردآلود بودن برگ ها با دست چپ برگ را نگه داشته و با دست راست با اسفنج یا پارچه مرطوب آنها را تمیز کنید. در صورت نیاز از مواد براق کننده حداکثر هر ماه یکبار استفاده کنید.

  گیاهی مقاوم به شرایط نامساعد محیطی است، و به همین دلیل مناسب برای راهروها و کریدورهای ادارات است همچنین این گیاه دارای میوه های نارنجی رنگ و ریز میباشد.

منابع : mansourigol.com – bostane.ir

۱۱ دیدگاه برای “تکثیر کاشت و نگهداری گل شفلرا یا پنجه کلاغی”

  1. سلام
    من یه قلمه شفلرا گرفتم و نصف روز توی آب گذاشتم. بعد پرسیدم گفتند که باید توی ماسه بکارمش تا ریشه بده. در مدتی که داره ریشه می ده چه قدر باید آبش بدم؟

  2. سلام من یه قلمه ی بزرگ زدم میترسم خوردش کنم همون بزرگش بنظرم راحت تره کاشتنش بعد فقط خواستم بپرسم تو آب ریشه میده یا بکارم تو ماسه ؟هورمون ریشه زایی ندارم چکار کنم خراب نشه😕

  3. سلام ایا زمانی که قلمه را در خاک گذاشتیم و روش نایلون کشیدیم تا ریشه بده حدود یکماه یا شاید بیشتر طول میکشه تو این ایام ایا باید بهش اب بدیم یا نه ؟

  4. سلام من قلمه شفلرا رو کاشتم .بدون پودر.ولی فاسد شد وپلاسیده شد.کامل خراب شد.دوباره قلمه گرفتم بکارم چکار کنم خراب نشه چکارش کنم

    • سلام و احترام . در ابتدا بذارید داخل اب جوشیده سرد شده طوری که ساقه به ته ظرف برخورد نکند . بعد از اینکه ریشه دار شد بعد بکارید . اما علت اصلی فاسد شدن ابیاری زیاد می باشد . بعد از کاشت قلمه تا وقتی که خودش را بگیرد و ریشه کامل شود ان را در سایه قرار دهید.

  5. سلام من قلمه ها رو توی کوکوپیت گذاشتم وبدون هورمون ریشه زایی وپلاستیک کشیدم روش به نظرشماریشه درمیاره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بستن
مقایسه