نگهداری و کاشت انواع گل مرجان مینیاتوری گل درشت خاردار هلندی

گل مرجان دارای گونه‌های مختلفی می‌باشد که از نظر ظاهری به انواع مرجان گل درشت مرجان گل ریز مرجان مینیاتوری مرجان ابلق مرجان برگ درشت مرجان هلندی و سایر گونه‌ها تقسیم‌بندی می‌شود که رنگ‌های قرمز، صورتی، کرم و زرد را دارند.

مشخصات گل مرجان مینیاتوری یا گل تاج خار یا گل فرفیون : گل های حقیقی آن کوچک هستند و برگچه های کوچکی که رنگین هستند و ما به نام گل می شناسیم، پهنایی بیش از یک سانتیمتر دارند و اکثرا به رنگ قرمز هستند. انواع امروزی که به نام دورگه های تایلندی   Thai hybrids  شناخته می شوند به رنگ های قرمز، صورتی، کرم و زرد رنگ هستند و گل ها در دسته های 2 الی 8 تایی شکوفا می شوند. بعضی از این دورگه ها گل های بزرگی تولید می کند و در بعضی، گل ها زیادتر شده است.

این گیاه در سراسر سال می تواند گل دهد و اگر نیازهای این گیاه بر آورده شود در مقاطعی از سال گلدهی بیش از سایر زمان ها خواهد بود.

شیره این گیاه سمی است و در هنگام دست زدن به این گیاه باید مراقب پوست دست خود باشید.

دلیل نام گذاری گل مرجان به تاج خاردار Crown of Thorns این هست که در افسانه ای گفته شده تاجی که بر سر مسیح از خار گذاشته بودن , از این گیاه تهیه شده بود ! این گیاه خیلی شبیه به کاکتوس هاست و از نظر شرایط رشد و نمو هم به اونها شباهت زیادی داره و بسیار در مقابل کم آبی و شرایط سخت , مقاوم هستبر اساس برخی از روایت ها این گیاه همان گیاهی است که به عنوان تاجی از خار بر روی سر حضرت مسیح گذاشته شد.

اسم علمی گل مرجان ، فرفیون Euphorbia milii ، از خانواده Euphorbiaceae میباشد. این جنس دارای ۲۰۰۰ گونه است که از گیاهان یک ساله، دو ساله علفی، چند ساله ودرختچه های همیشه سبز وخزان کننده میباشد که اغلب آنها گوشتی هستند
این گیاه در محیط ما مرجان و گاهی فرفیون خوانده می‌شود. گیاه مرجان گیاهی سرسخت است که نگهداری نسبتاً آسانی دارد و می‌توان برای مدت طولانی آنرا در محیط خانه نگهداری و از زیبایی آن بهره مند شد.

گل دهی انواع رنگ های گل مرجان
تکثیر و نگهداری گل مرجان

نگهداری از گل مرجان:
آبیاری گل مرجان:
زمانی آبیاری این گیاه را انجام دهید که سطح خاک تا عمق ۵-۲٫۵ سانتیمتر خشک شده باشد در طی فصل رشد فاصله زمانی آبیاری با توجه به گرمای هوا متفاوت است اما در طی فصول سرد و زمانی که گیاه رشد چندانی ندارد آبیاری هر ۳-۲ هفته یکبار انجام می‌شود. در زمان آبیاری از آب ولرم با دمای حدود ۲۰ درجه استفاده کنید.
وجود رطوبت ماندگار در خاک منجر به پوسیدگی ریشه و طوقه گیاه (محل اتصال ساقه‌ها به ریشه) می‌شود و گیاه از بین خواهد رفت. زمانی که به گیاه آب می‌دهید مقدار آب باید به اندازه‌ای باشد که حتماً آب از منافذ زیر گلدان خارج شود زیرا این کار علاوه بر رسیدن رطوبت کافی به ریشه‌ها منجر به خروج عناصر و املاح اضافی از اطراف ریشه‌ها خواهد شد. اما مقدار این آب نباید زیاد باشد. هر قدر در مصرف آب زیاده روی شود بخصوص زمانی که دمای هوا حدود ۲۷-۲۴ درجه است خطر از دست دادن این گیاه بیشتر خواهد شد. اما به گیاه خشکی نیز ندهید. رسیدن رطوبت مورد نیاز گیاه به ریشه‌های آن، منجر به رشد مناسب و گلدهی خوب آن خواهد شد. با افزایش دمای محیط و گرمتر شدن هوا می‌توان آبیاری گیاه را نیز بیشتر کرد. همچنین اگرچه وجود رطوبت در هوا به رشد و لطافت این گیاه کمک می‌کند
اما غبارپاشی و ماندگاری آب بر روی برگهای گیاه احتمال شیوع بیماری قارچی بخصوص بوترتیس و سفیدک پودری را افزایش می دهد و لزومی به انجام این کار نیست اما در روزهای گرم تابستان و برای افزایش رطوبت هوا می توان از روش زیرگلدانی حاوی سنگریزه و آب استفاده کنید. یعنی یک زیرگلدانی را از سنگ ریزه(قلوه سنگهای کوچک ) پر کنید و سپس تا نیمه آن آب بریزید. گلدان را بر روی سنگریزه ها قرار دهید اما توجه کنید که هرگز کف گلدان با آب موجود در زیرگلدانی در تماس نباشد. آب موجود در زیرگلدانی به تدریج تبخیر شده و موجب افزایش رطوبت هوا می شود.

رطوبت مورد نیاز : رطوبت متوسط تا خشک مورد نیاز است.

نور گل مرجان:
این گیاه نور مستقیم آفتاب و محیط روشن و پر از نور را دوست دارد به شرطی که در این مسئله بخصوص در روزهای گرم سال زیاده روی نشود. به بیان دیگر هر مقدار که هوا خنک تر باشد ، بیشتر می توان از نور مستقیم آفتاب بهره گرفت و در سراسر روز گیاه در زیر نور مستقیم افتاب باشد اما در روزهای گرم تابستان بهتر است که گیاه را از آفتاب بعد از ظهر محافظت کرد اما توجه داشته باشید که در چنین روزهایی نیز گیاه باید حداقل به ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب دسترسی داشته باشد کمبود نور در محیط منجر به کم رنگ شدن گلها ، عدم شکل گیری گلها و ریزش برگها می شود. توجه داشته باشید که وجود نور در طی شب(وجود لامپهای با شدت نور زیاد در مکان نگهداری گیاه در طی شب) می توان منجر به شکل گیری خارهای فراوان در قسمت بالای گیاه و عدم گلدهی مناسب این گیاه شود.

تمام رنگ های گل مرجان قرمز ، صورتی ، کرم و زرد لب ماتیکی
گل مرجان رنگ های قرمز ، صورتی ، کرم و زرد لب ماتیکی

دمای مناسب گل مرجان:
به طور کل این گیاه محیط گرم را دوست دارد و در چنین محیطی رویش برگها و گلدهی صورت می گیرد. بهترین دما برای رشد این گیاه ۳۲-۲۴ درجه سانتیگراد است اما این گیاه در طیف نسبتا وسیعی از دما یعنی از ۴ درجه تا ۴۰ درجه سانتیگراد زنده می ماند. هر مقدار که دما بیشتر باشد از گلدهی گیاه کاسته میشود و برای زنده ماندن گیاه بهتر است که بخصوص در قسمت بعداز ظهر از مقداری سایه بهره مند شود. با پایین رفتن دما نیز ریزش برگهای گیاه شدت می یابد اما گیاه تا ۴ درجه نیز زنده می ماند اما اصولا زمانی که دمای هوا به ۱۰درجه رسید گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید.نکته جالب در مورد این گیاه این است که اگر این گیاه را در محیطی با دمای یکنواخت نگه داریم از گلدهی آن کاسته میشود بنابراین اگر در طی زمستان آنرا در دمای حدود ۱۳ درجه سانتیگراد نگه داریم به گلدهی این گیاه کمک می شود.

خاک مناسب گل مرجان :
در مورد خاک سخت گیر نیست اما بهتر است که خاک زهکش مناسب داشته باشد تا مانع از ماندگاری طولانی مدت آب در اطراف ریشه های گیاه شود مثلا مخلوطی از خاک معمولی+خاک برگ+ شن به نسبت مساوی و یا یک قسمت شن درشت+ نصف قسمت کوکوپیت + نصف قسمت ورمی کمپوست و یا کود بسیار پوسیده گاوی استفاده کرد برای این گیاه مناسب است. در مورد کوددهی نیز باید گفت وجود نیتروژن و فسفر به رشد رویشی (تولید ساقه و برگ) و رشد زایشی (تولید گل ) کمک می کند اما اگر در مصرف این عناصر زیاده روی شود نتیجه آن گلدهی کم و بلندی و نازکی ساقه های جوان است . برای کود دهی از بهار تا پاییز می توان هر دو هفته یکبار از کود ملایم و با نصف غلظت معمول کود استفاده کرد.فرمول ۵-۱۰-۵ یکی از فرمولهای مناسب برای این گیاه است . تعویض این گیاه را می توان هر ساله و یا هر دو سال یکبار انجام داد .بهترین زمان تعویض گلدان این گیاه در تابستان است زمانیکه رشد رویشی گیاه در وضیعت خوبی است . بعد از تعویض گلدان این گیاه را تا حدود ۲ روز آب ندهید.

 گرده افشانی و تولید بذر گل مرجان :

زیرا برای انجام عمل گرده افشانی و تولید بذر شما به دو یا چند گیاه احتیاج دارید. زیرا گلهای این گیاه در چند روز اول زندگی خود یعنی زمانی که جوان هستند نقش گل ماده را دارند زیرا قسمتهای ماده فعال است و بعد که سن گل بیشتر می شود قسمتهای نر گل که مسئول تولید گرده هستند فعال می شوند بنابراین برای گرده افشانی یک گل در زمانی که قسمت مادگی آن فعال است نیاز به گلهای مسن تر داریم که باید در مجاورت این گل قرار داشته باشند به همین دلیل داشتن چندین گیاه در کنار هم که گلهایشان از نظر زمانی در مقاطع مختلفی هستند برای انجام عمل گرده افشانی و تشکیل شدن بذرها لازم است همچنین گرده افشانی یا باید دستی انجام شود و یا فعالیت حشراتی مانند زنبور عسل انجام گیرد.

گل مرجان مینیاتوری یا گل تاج خار یا گل فرفیون
گل مرجان مینیاتوری یا گل تاج خار یا گل فرفیون

تکثیرگل مرجان:
قلمه زدن گل مرجان :

استفاده از قلمه این گیاه یکی از راه های تکثیر آن است . در طی فصول بهار و تابستان می توانید از قسمت انتهایی ساقه های جوان قطعاتی به طول ۱۰-۷ سانیتمتر جدا کنید و انتهای قلمه ها را در آب قرار دهید تا جریان شیره سفید از قلمه ها متوفق شود سپس قلمه ها را برای ۴-۳ روز درمکانی خشک و به دور از نور آفتاب قرار دهید تا خشک شوند. روش دیگری هم وجود دارد و آن این است که بعد از جدا کردن قلمه برای چند دقیقه انتهای آن را در آب گرم قرار دهیم تا جریان شیره متوقف شود و بعد یک روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهمی تا رطوبت اضافه خشک شود و سپس آنرا در بستر ریشه زایی بکاریم. سپس این قلمه را در بستری بسیار سبک همانند شن + پرلایت که کمی مرطوب است بکارید و گلدان محتوی قلمه ها را در مکانی روشن اما به دور از نور خورشید و دمای حدود ۲۰ درجه قرار دهید.ریشه زایی این قلمه ها ممکن است تا دو ماه طول بکشد.

روش کاشت بذر گل مرجان :

توجه : بهترین و مناسب ترین خاک برای جوانه زنی بذرها به خصوص بذر گیاهان خاص و کمیاب خاک کوکوپیت است چون این خاک رطوبت را برای جوانه زدن بذرها به خوبی در خود نگه میدارد اما مواد غذایی برای بزرگ شدن گیاهان ندارد به همین دلیل بعداز کمی بزرگتر شدن گیاهتان آنها را به خاکی غنی انتقال بدهید.

ابتدا گلدانی تهیه کنید و درون آن خاک کوکوپیت بریزید و آبیاری کنید حالا بذرها را به فاصله ۲ الی ۳ سانتیمتر بر روی خاک بگذارید ، لایه خیلی نازکی از خاک کوکوپیت روی بذرها بپاشید و مجدد به آرامی آب بدهید سپس روی گلدان نایلون فریزر بکشید به طوری که هوا خارج نشود این کار باعث حفظ رطوبت و گرما میشود که عمل جوانه زنی به راحتی صورت میگیرد.

وقتی جوانه ها از خاک بیرون زدند نایلون را از روی گلدان بردارید و وقتی حدود ۵ الی ۸ سانت شدند آنها را از خاک کوکوپیت در بیاورد و در خاکی غنی به صورت جدا گانه بکارید.

دمای مناسب برای جوانه زنی بذر گل مرجان مینیاتوری 15 تا ۲۵ درجه میباشد.

بذررا می توان همچنین  در شن مرطوب یا ماسه بادی در بهار کاشت . از زمان کاشت بذر تا گلدهی گیاه ۸-۵ ماه طول می کشد.

مرجان گل درشت مرجان گل ریز مرجان مینیاتوری مرجان ابلق مرجان برگ درشت مرجان هلندی
مرجان گل درشت مرجان گل ریز مرجان مینیاتوری مرجان ابلق مرجان برگ درشت مرجان هلندی

هرس گل مرجان:
به طور کل توجه داشته باشید که در صورت قطع ساقه و یا برگ گیاه شیره ای سفید رنگ از محل برش بیرون می آید که سمی است و بخصوص باید مانع از تماس آن با چشمها شد.همچنین برای محافظت دستان خود در برابر شیره این گیاه و تیغهای آن حتما قبل از انجام عمل هرس دستکش مخصوص باغبانی دستتان کنید. از آنجایی که این گیاه رشدی آهسته دارد بنابراین گیاهان جوان را تا سال سوم لازم نیست که هرس کنیم.
در مورد گیاهان بالغ و بزرگ، هرس این گیاه دو هدف دارد یکی تحریک رشد ساقه های جوان است زیرا با بزرگ شدن گیاه قسمت های پایین ساقه عاری از برگ می شود و بهتر است که رشد ساقه های جوان که برگ نیز دارند تحریک شود و هدف دوم هرس زمانی است که شاخه ها خشکیده و آسیب دیده هستند و یا در مرکز گیاه ازدحام شاخسار وجود دارد. برای مورداول یعنی رشد شاخهای جانبی می توان در فصل بهار ساقه های مسن را تا نصف ارتفاع آنان کوتاه کرد . اما توجه داشته باشید که بیشتر از نصف ارتفاع گیاه را کوتاه نکنید و در این کار شدت عمل به خرج ندهید . در مورد دوم یعنی قطع شاخه های خشکیده و یا شاخه هایی است که موجب ازدحام بیش از اندازه مرکز گیاه شده اند ، می توان شاخه ها از نزدیکی سطح خاک قطع کرد. به یاد داشته باشید که این گیاه به هرس سالیانه نیاز ندارد و هر ۳-۲ سال یکبار برای هرس این گیاه باید اقدام کرد.

آفات و بیماری گل مرجان:
آفات زیادی به این گیاه حمله نمی کنند و گاهی شته ، شپشک و یا کنه های تارعنکوبتی و تریپس مشاهده میشوند که امکان فعالیت دو مورد آخر بیش از سایرین است. در مورد این گیاه بیماریها بیش از آفات مشکل ساز هستند و زمانی شیوع می یابند که شرایط نگهداری گیاه مناسب نباشد. بیماری هایی مانند لکه برگی های قارچی و یا باکتریایی ، پوسیدگی ریشه ساقه و با عامل فوزاریوم و ریزوکتونیا و یا سوختگی بوترتیس گلها از جمله بیماریهای شایع این گیاه هستند.

 زرد شدن و ریختن برگ گل مرجان : اگر برگهای پایینی و پیر هستند که به نوبت زرد شده و می‌ریزند. که روندی کاملا طبیعی است، زیرا با رشد گیاه و در صورتی که مواد غذایی به طور مرتب به گیاه نرسد. مواد لازم از برگهای پیر به برگهای جوان منتقل میشوند و برگهای پیر به مرور زرد شده و ریزش میکنند. برای به تاخیر انداختن این روند ریزش برگهای کهنه، میبایست از تغذیه کامل گیاه مطمئن شد آنگاه به دنبال عوامل و نشانه‌های دیگر رفت را حل دیگر  اینکه شما می توانید با تعویض گلدان گیاه خود و انتقال ان به گلدان بزرگتر و یا تعویض خاک گلدان گیاه خود در فصل مناسب این مشکل را تا حدودی حل کنید .

اما اگر چند برگ با همدیگر به این عارضه مبتلا میشوند و ریزش در برگ های جوان نیز دیده می شود  احتمال افراط در آبیاری و برعکس خشکی دیدن گیاه یا کمبود نور فراوان است . زهکشی گیاه را چک کنید که آب اضافی حتما از گلدان خارج شود و بعد از خشک شدن 3 سانتی متر از سطح گلدان خود ابیاری بعدی را انجام دهید.

علت گل ندادن گل مرجان : گل ندان مرجان بیشتر مربوط به کمبود نور می باشد . همچنین در زمستان و دمای پایین از میزان گلدهی کاسته می شود.

تکثیر و قلمه زدن گل مرجان هرس و علت زرد شدن و ریختن برگ و گل ندادن گل مرجان
تکثیر و قلمه زدن گل مرجان هرس و علت زرد شدن و ریختن برگ و گل ندادن گل مرجان

۴۰ دیدگاه برای “تکثیر و نگهداری گل مرجان با تصاویر ( زرد شدن و ریختن برگ علت گل ندادن گل مرجان )”

  1. سلام من گل مرجانم ساقه هاش داشت تازه به درخت تبدیل میشد که شکست شش روز گذاشتمش توی آب و ریشه نداد الان بدون ریشه کردمش توی خاک الان بزارم همین طوری توی خاک باشه یا درش بیارم بزارم توی آب البته هنوز ساقه هاش کامل درخت نشده و تازه تیغ های کوچک در آورده

  2. نقاط قوت
    • چه خوبه که جواب سوالاتو میدین.
    نقاط ضعف
    • هیچ

    سلام.گل مرجانم سه سال پیش هفت تا غنچه داد ولی همگی قبل از گل شدن خشک شدن و ریختن.الانم همه برگاش ریخته و سرش یه حشرات ریزی وجود داره و انگار تار عنکبوت بسته لطفا راهنمایی کنیدتا الان که پنج ساله دارمش هیچ وقت هرسش نکردم.

  3. سلام دو سال است گل مرجان هلندی گرفتم ولی تو این دو سال گلی نداده برگ هاش زرد شده و خود گیاه کچ شده و روبه پایین است مشکل از کجاست

    • جهت گل دهی نیاز به نور آفتاب و کود دهی هست . نگهداری از مرجان هلندی سخت تر از مرجان های معمولی هست . ابیاری زیاد و نور کم باعث ریزش برگ ها می شود . ابیاری زیاد باعث پوسیدن ریشه می شود

  4. سلام وقت بخیر
    براثر تگرگ و باران شدید برگ های گل مرجان درحال زرد شدن است
    پیشنهاد شما چیه برای احیای دوباره
    خاک گلدان همچنان خیس است.
    باتشکر

    • سلام مرجان را در مکان نور گیر قرار بدید تا پای گیاه زود خشک شود . اگر ریشه در حال پوسیدن باشه نجات دادن گیاه سخته . دو روز بعد از خشک شدن سطح خاک ابیاری بعدی را انجام بدید

  5. سلام.ممنون از سایت خوبتون.ما یدونه گل مرجان داریم حدود سه سالی میشه منتها این تک شاخه است.اصلا هیچ شاخه دیگه ای نمیده.هرس هم نکردیم چون اکثرا هرس و برای شاخه دارها توصیه میکنن.گلدونشو عوض کردیم هم رشدش غیرعادی شد و زیادی بلند شد و هم اینکه گلدهی و برگدهیش کم شده گل ک اصلا نداده و برگ هم فقط دوتا.لطفا اگه میشه راهنمایی کنین و اینکه میتونیم اینو تکثیرش بدیم یا خیر؟

  6. سلام وقت بخیر ببخشید کود مورد نیاز مرجان گلدرشت چه کودی هستش که برای گلدهی وتقویت باشه تو گلخونه ها یا گل فروشی ها پیدا بشه

  7. سلام گلدون وخاک مرجانم رو عوض کردم با مخلوط خاک معمولی و پیت ماس و کوکوپیت و خاک برگ اما زمان اب دهی آب از زیر گلدون خارج نمیشه میترسم ریشش بپوسه چیکار کنم.ممنون سایت خوبتون

  8. نقاط ضعف
    • ندارد

    میلخشید، برای قلمه زدن، نوشتید ۳ _۴ روز در جای خشک.قرار دهید تا شاخه ها خشک.شوند، منطورتان این لست که داخل آب نباشند؟

  9. نقاط قوت
    • تشکرازسایتتون عالی هستین
    نقاط ضعف
    • نقاط ضعفی نمیبینم

    با سلام وتشکرارشما..خاستم بپرسم قلمه هایی ک تازه زدم چه موقع آبیاری کنم

  10. سلام
    مرجان من ساقه هاش شل شدن و از گلدون آویزون شدن ولی هم رشد داره هم گل میده دلیل شل شدنش چیه ؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید

  11. سلام من وقتی خریدم مرجان گل داشت تو راه پله رو به قبله گذاشتم برگ هم ریزش داره و هم نو در میاد ولی از گل خبری نیست

  12. سلام. من توی دی ماه پارسال مرجان هلندی خریدم کل های صورتی خیلی زیبا و دشتی داشت. ولی از وقتی آوردمش توی مغازه گذاشتم گل هاش کم کم ریخت. الان ۵ ماهه گل نداده ولی برگهاش کامل سبزه و داره رشد میکنه.
    نورمستقیم آفتاب بهش نمیخوره ولی چندین لامپ با نور نسبتا زیاد بالا سرش هست. دما هم دمای معمولی هست
    دلیل گل ندادنش چیه؟

  13. سلام .من این گل رو چند ساله دارم ولی اصلا گل نمیدهد فقط یک بار ۲ تادونه گل داد و خشک شد.کسی میتونه کمکم کنه

  14. سلام من اوایل تابستان یه مرجان هدیه گرفتم ٢٠ سانتیمتر میشد تو بالکن گذاشتمو و بعد از یک ماه شروع به رشد عجیبی کردو شاخه های متعددی بهش اضافه شد و گاهای ربز زیبایی داد تا اینکه هوا سرد شد و کم کم برگهاش زرد میشه و میریزه میخوام بدونم طبیعی هست یا باید کاری براش بکنم گل هم دیگه نمیده باتشکر از تلاش تون

    • اینا برای ما هم همین اتفاق افتاد که گلدان به داخل آپارتمان آوردیم و همه چیز مجددا به حالت قبل برگشت.

  15. سلام
    ممنون از سایت خوبتون
    ببخشید من یه گل مرجان دارم که خیلی دوسش دارم ولی خیلی بزرگ شده و بلند شده و پرشده… نمیدونم گلدونشو عوض کنم یا نه؟ میترسم گلدونشو عوض کنم از بین بره و خراب بشه…

    • تا وقتی گیاهتون رشدش متوقف نشده و از زیبایی گیاهتون کاسته نشده نیازی به تعویض گلدان نیست . به هر حال بعد از تعوض گلدان فوری به گیاهتون اب ندید ان را سه روز در سایه قرار بدید و بعد ابیاری را شروع کنید.

  16. سلام ممنون از سایت خوبتون من ی مرجان سه ساله دارم خیلی بزرگ شده و شاخه هاش تو هم رفتن ..هربارم که قلمه میزنم قلمه ها رشد نمیکنن و پلاسیده میشن بعد از چند روز ..

    • سلام و احترام . قلمه هایتان را بعد از برش برای چند روز در سایه قرار دهید تا محل برش خشک شود . از ابیاری زیاد پرهیز کنید . هر وقت خاک رو به خشکی نهاد ابیاری کنید .

  17. سلام
    وقتی برگهای گل مرجان دانه های قرمز رنگ میزنه و یا تیریپس دیده میشه از چه سمی استفاده کنیم و برای تقویت و رشد خوب از چه کودی استفاده کنیم ممنون

  18. ممنون از مطلب خیلی مفیدتون.چند روزه یه گلدون کوچک مرجان هلندی گرفتم منتها یه دفعه گلهاش اون طراوت و شادابی رو ندارن و همزمان چندتا از برگ هاش زرد شده.به من گفتن روزانه باید آبپاشی بشه و هر ۱۰روز یکبار آبیاری.منتها با خوندن مطلبتون فهمیدم مشکلش چیه.چون تقریبا تو جای کم نور خونه هم گذاشتم و نحوهدی مراقبتم صحیح نبوده..

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بستن
مقایسه